Zoeken

Puigdemont: "Marokko mag kwestie soevereiniteit over Sebta en Melilla in vraag stellen"

23 mei 2021 - 12:40 - Wereld

©

Nu Spanje met een grote migratiecrisis wordt geconfronteerd, stelt Carles Puigdemont, voorzitter van ‘Junts per Catalunya’ en voormalig voorzitter van de Generalitat de Catalunya, dat "Marokko het recht heeft de kwestie van de soevereiniteit over de twee enclaves Sebta en Melilla aan de orde te stellen".

"Sebta en Melilla zijn twee Afrikaanse steden, die enkel deel uitmaken van de EU als erfenis van een koloniaal verleden dat Europeanen toeliet om bezittingen te hebben buiten Europa," schreef de voormalige Catalaanse onafhankelijkheidsleider op zijn Twitter-account, eraan toevoegend dat "Marokko het recht heeft om de kwestie van de soevereiniteit over deze twee steden aan de orde te stellen." Volgens Carles Puigdemont is de creatie van een dialoogtafel nodig om het conflict op te lossen. "Een dialoog tussen Spanje en Marokko is noodzakelijk om de agenda van onenigheden aan te pakken", meent hij. Hij hoopt dat "de EU niet wordt gedreven door de Spaanse nationalistische opruiing".

De uitspraken van de voormalige Catalaanse onafhankelijkheidsleider doen denken aan de woorden van de premier van de Marokkaanse regering, Saadeddine El Othmani, over de status van de enclaves Sebta en Melilla. Enkele dagen na de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara, wees hij erop dat de status van de twee steden na 5 of 6 eeuwen nog steeds van kracht is. "De tijd voor kwesties zoals Sebta, Melilla en de Marokkaanse Sahara zal nog komen," had hij verklaard. Een verklaring die een diplomatiek incident met Spanje veroorzaakte. Madrid vroeg Rabat toen om opheldering.

Van maandag op dinsdag bereikten ruim 6000 migranten, waaronder minderjarigen, Sebta, waardoor Spanje in een migratiecrisis werd gestort. Marokko heeft zijn ambassadeur teruggeroepen voor overleg nadat zij was ontboden door Arancha González Laya, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking. De spanningen tussen de twee landen zijn nog lang niet van de baan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team