Zoeken

Spanje eist uitleg van Marokko over uitspraken premier El Othmani

25 december 2020 - 18:20 - Wereld

©

De verklaringen van de Marokkaanse regeringsleider Saadeddine El Othmani over Sebta en Melilla, zijn niet goed gevallen in Spanje. De Marokkaanse ambassadeur in Madrid werd op het matje geroepen om opheldering te geven over de uitspraken van de premier.

"De kwestie van Sebta en Melilla moet ooit worden aangesneden", verklaarde El Othmani. "De kwestie staat al sinds vijf of zes eeuwen open, maar op een dag zal dit aan bod kunnen komen", vervolgde de Marokkaanse premier in een interview met Asharq News. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken ontbood daarop de Marokkaanse ambassadeur in Madrid om uitleg te eisen.

Staatssecretaris Cristina Gallach maande de Marokkaanse ambassadeur Karima Benyaich aan tot orde. "Spanje verwacht van al zijn partners dat die de soevereiniteit en de territoriale integriteit van ons land respecteren en eist uitleg van de ambassadeur over de verklaringen van de Marokkaanse premier", liet het ministerie in een verklaring weten.

Het standpunt van Spanje over de Sahara-kwestie blijft ongewijzigd omdat het over staatsbeleid gaat, zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya een paar weken geleden nog.

Sebta en Melilla staan ​​sinds de 16e en 17e eeuw onder Spaanse soevereiniteit. Ze zijn de enige overblijfselen van Afrikaanse territoria die voorheen door Spanje werden gecontroleerd, meldt AFP.

De controverse komt op een moment dat met spanning wordt uitgekeken naar de verklaring van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken over de erkenning van de Marokkaanse Sahara door de Verenigde Staten. Onlangs besloten de Verenigde Staten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen in ruil voor normalisering van de banden met Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team