Zoeken

Ruim helft Spanjaarden ziet Marokko als bedreiging

13 januari 2021 - 21:00 - Wereld

©

Spanjaarden kunnen zich niet vinden in de uitspraken die de Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani onlangs heeft gedaan over de Spaanse enclaves Sebta en Melilla. Het staatshoofd heeft gezegd dat de Spaanse steden in de toekomst weer bij Marokko zullen horen.

Uit een enquête blijkt dat 63% van de ondervraagden Marokko als een bedreiging ziet voor de soevereiniteit van Spanje over deze twee steden.

De enquête is uitgevoerd door het rechtse dagblad El Español. Naast de 63% die Marokko als een bedreiging ziet voor de twee Spaanse enclaves, was 30,6% van de ondervraagden van mening dat het koninkrijk geen bedreiging vormt en heeft 6,3% aangegeven geen mening te hebben over de kwestie.

Van de aanhangers van de politieke partij PSOE vindt 41,8% dat Rabat een bedreiging vormt voor de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla. Voor de partij Unidas-Podemos ligt dit percentage op 47,9%. Van de ondervraagden die stemmen op de rechtse partij Partido Popular is 78,5% ervan overtuigd dat Marokko een gevaar vormt. Onder de stemmers van de meest rechtse partij in Spanje, Vox, ligt dit percentage zelfs op 88%.

De rechtse partijen in Spanje, Partido Popular, Vox en Ciudadanos, hebben al laten weten dat ze de reactie van hun premier, Pedro Sanchez, op de uitlatingen van El Othmani over de Spaanse enclaves, veel te zwak vonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team