Zoeken

Verkrijgen Schengenvisa verloopt moeilijk voor Marokkanen

13 mei 2022 - 17:00 - Marokko

©

Nu de grenzen weer open zijn ondervinden veel Marokkanen moeilijkheden om een visum te verkrijgen, vooral voor de bestemmingen Frankrijk en Spanje. Sommigen hekelen een zwarte markt en vragen om een onderzoek.

Het wordt steeds moeilijker om een afspraak te maken voor een visum voor Frankrijk of Spanje, meldt Le Matin. De krant onderzocht een aantal klachten die op sociale media circuleren. Terwijl de procedure vrij vlot verloopt voor bepaalde bestemmingen, is het voor andere vrij ingewikkeld. Dit is met name het geval voor Frankrijk en Spanje, aldus de krant.

Lees ook: Duitse ambassade stopt Schengenvisa-afgifte voor Marokkanen

Volgens getuigenissen werden veel mensen afgewezen en slagen anderen er zelfs niet in om een afspraak vast te leggen. "Toen we besloten om deze zomer naar Spanje te gaan, hadden we geen idee hoe moeilijk het zou zijn om een afspraak te maken voor het Schengenvisum. Ik probeer het nu al meer dan twee weken elke dag, maar zonder succes," schrijft iemand op sociale media.

Voor menen die wel een visum voor Spanje hebben verkregen, duurde de procedure voor een Schengenvisum, een maand of twee. De krant hekelt het bestaan van een netwerk van tussenpersonen dat het systeem ondermijnt. "Om een afspraak te maken, is het absoluut noodzakelijk om een ’semsar’ te betalen, anders kan je geen vrij slot vinden", schrijft een internetgebruiker. "Wanneer oplichting en corruptie onze vakantieplannen in de war sturen, en niemand iets zegt. Het is beschamend," zegt een ander.

Lees ook: Sebta wil visumplicht voor Marokkanen

Een aantal aanvragers zijn voornemens een petitie op te zetten om het systeem van tussenpersonen aan te klagen. Ze willen hun stem laten horen om een einde te maken aan de praktijk. "We moeten absoluut iets doen om het te stoppen. Een petitie starten is een heel goed idee. Het ziet ernaar uit dat dit ook in een ander Maghreb-land gebeurde en dat de consulaire diensten na een grootschalige petitie veranderd zijn van dienstverlener", suggereert iemand op Facebook.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team