Zoeken

Frankrijk ontzegt Marokkaanse vrouw staatsburgerschap wegens bigamie

17 januari 2022 - 21:00 - Wereld

©

Een Franse rechter heeft geweigerd om de Franse nationaliteit te verlenen aan een Marokkaanse vrouw, op grond van het feit dat haar man bigamie pleegt.

Volgens het arrest van het Hof van Cassatie mogen de twee echtgenoten niet in een bigaam huwelijk verkeren, om de Franse nationaliteit te kunnen verkrijgen op basis van een huwelijk. Maar dat was wel de situatie van de Marokkaanse vrouw, die om een naturalisatie had gevraagd op basis van haar huwelijk met een Fransman. Haar echtgenoot, die uit Marokko afkomstig is, was echter in Frankrijk met haar getrouwd zonder een einde te maken aan een eerder in Marokko gesloten huwelijk. Hij maakt zich daardoor schuldig aan bigamie.

Lees ook: Frankrijk weigert nationaliteit aan Saida omdat ze te veel werkt

Opdat een echtgenoot de nationaliteit verkrijgt, vereist de wet dat "het gemeenschappelijke leven van de echtgenoten ononderbroken is vanaf het huwelijk, zowel op affectief als op materieel vlak", aldus de rechtbank, die stelt dat er geen gemeenschappelijk affectief leven kan bestaan tussen echtgenoten, wanneer één van hen tweemaal is gehuwd.

Lees ook: Spanje: Marokkaan maakt "onvergeeflijke fout" en krijgt nationaliteit niet

Het parket motiveert de beslissing door erop te wijzen dat de echtgenoten zich bij hun huwelijk verbinden tot een gemeenschappelijk leven en dat dit verwijst naar een "Franse monogame opvatting van het huwelijk".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team