Zoeken

In Haarlem geboren Amine mag in Nederland blijven

1 maart 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft besloten dat de 22-jarige Amine van der Wijden toch in Nederland mag blijven. Daarmee komt er een einde aan een jarenlange strijd voor het Nederlanderschap van de geboren Haarlemmer en zijn vader.

De IND wilde dat Amine Nederland zou verlaten. De moeder van Amine verbleef illegaal in Nederland en nam hem als baby mee naar Marokko toen ze werd uitgezet. Amine en zijn vader Hans zagen elkaar daarna voor het eerst in 2013 terug in Marokko. Amine verhuisde in 2019 naar Haarlem om bij zijn vader te gaan wonen. Sindsdien zijn ze verwikkeld in een complexe vreemdelingenzaak.

Lees ook: Nederlandse boekhouder vecht om uitzetting Marokkaanse zoon te voorkomen

Ze streden tot aan de Hoge Raad voor het Nederlanderschap van Amine. "Aan Amine wordt een verblijfsvergunning voor vijf jaar verstrekt op grond van het familieleven met zijn vader", meldt Amine’s advocaat Elles Besselsen in het Haarlems Dagblad. Ze legt uit dat de zaak getoetst is aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, met betrekking tot het recht op eerbiediging van het familie- en privéleven.

Lees ook: Uitzetting dreigt voor in Nederland geboren Amine

"De IND heeft nogmaals alle omstandigheden in samenhang bekeken", gaat Besselsen verder. "Amine krijgt zelfs met ingang van 3 februari 2020 een verblijfsvergunning. Dit betekent dat hij al twee jaar rechtmatig in ons land verblijft. Als hij z’n inburgeringsdiploma haalt, kan hij over drie jaar alsnog Nederlander worden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team