Zoeken

Impasse in de Sahara: Marokko en Polisario onwrikbaar

22 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko en het Polisario blijven standvastig in hun respectievelijke standpunten over de Sahara-kwestie. Ondanks de inspanningen van de speciale VN-gezant Staffan de Mistura en de Verenigde Staten, is er nog geen doorslaggevende vooruitgang geboekt.

De onderhandelingen over de Sahara kregen in mei 2019 een tegenslag toen Horst Koehler, de toenmalige speciale gezant, zijn functie neerlegde. Zijn opvolger, De Mistura, aangesteld in november 2021, heeft moeite om beide partijen tot een compromis te bewegen. Marokko stelt een autonomieplan voor, terwijl het Polisario een zelfbeschikkingsreferendum eist.

Lees ook: Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

De situatie is verder gecompliceerd door verschillende gebeurtenissen. Zo verbrak het Polisario in november 2020 het staakt-het-vuren van 1991, na een ingrijpen van de Marokkaanse strijdkrachten in Guerguerat. Donald Trump’s erkenning van Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft Rabat’s positie versterkt, waarbij landen als Spanje, Duitsland en recentelijk Israël hun steun hebben betuigd aan het Marokkaanse autonomieplan als de meest "solide, geloofwaardige en realistische" basis voor een oplossing.

Lees ook: Sahara: Marokko oefent druk uit op Frankrijk

De Mistura heeft kortgeleden zijn derde rondreis in de regio afgerond, waarbij hij belangrijke gesprekspartners ontmoette zoals de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, en de secretaris-generaal van het Polisario, Brahim Ghali. Tijdens deze reis sprak hij ook met de presidenten van Algerije en Mauritanië. Zijn bezoek viel samen met dat van de Amerikaanse ambtenaar Joshua Harris, die ook in de regio was voor gesprekken. Er wordt verwacht dat De Mistura in oktober een rapport zal presenteren aan de VN Veiligheidsraad over de recente ontwikkelingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team