Zoeken

Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

23 augustus 2023 - 18:00 - Marokko

©

Algerije, voorstander van het Polisario, voert een campagne in diverse boekhandels om wereldkaarten te verwijderen waarop de Sahara niet gescheiden is van het Marokkaanse grondgebied.

In Algerije voerde de handelsinspectie in de provincie Batna invallen uit bij verschillende boekhandels om kaarten in beslag te nemen die, volgens hen, niet voldoen aan de normen van de Verenigde Naties, omdat ze de Westelijke Sahara niet als een onafhankelijk gebied weergeven. In een video gepubliceerd door het Algerijnse medium El Acil, toont het hoofd van de inspectieafdeling, Salim Sekkak, het verschil tussen de wereldkaart die volgens hem is goedgekeurd door de Verenigde Naties en de kaart die te koop wordt aangeboden in een boekhandel, om de winkelier erop te wijzen dat zijn product niet voldoet aan de VN-kaartnormen.

Lees ook: Egypte biedt excuses aan voor gebruik kaart Marokko zonder Sahara

Ter ondersteuning van zijn argumentatie stelt de functionaris dat het Afrikaanse continent de normen van een ideale kaart niet "respecteert" en dat "de fout" ligt in het ontbreken van de Sahara-regio. Ook benadrukt hij dat Marokko verschijnt als één land met de Sahara, wat in strijd is met de officiële kaart van de VN. "Voor ons is dit een vaststaand feit dat wereldwijd wordt erkend" legde Salim Sekkak uit aan de winkelier. "Algerije heeft deze kaart niet getekend, het is een door de VN goedgekeurde kaart."

Sekkak bekritiseerde ook de kwaliteit van het niet-authentieke materiaal en nam de artikelen die hij inspecteerde en die een "fout" bevatten in beslag in een boodschappentas, alvorens juridische stappen aan te kondigen tegen hun eigenaars.

Lees ook: Franse scholen in Marokko blijven kaart zonder Sahara gebruiken

Algerije pleit voor het zelfbeschikkingsrecht van het Sahrawi-volk. Marokko, dat het merendeel van de Sahara controleert, claimt zijn soevereiniteit over dit gebied, wat ook wordt erkend door landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje.

Bladna.nl