Zoeken

Hoofdverdachten Nederlandse drugszaak naar Marokko gevlucht

15 juni 2022 - 11:00 - Wereld

©

Twee belangrijke verdachten waren in Den Haag afwezig op de eerste zittingsdag van het megaproces tegen vijf leden van een Haags-Marokkaanse familie. Justitie vermoedt dat beide broers naar Marokko zijn gevlucht, om hun lucratieve drugshandel daar verder te zetten.

Vijf broers van de familie A. worden verdacht van de vorming van een criminele organisatie. Bij huiszoekingen vond de politie vorig jaar een totaal van 8,5 miljoen euro aan contant geld en drugs, verstopt in twee auto’s. De politie was de Haags-Marokkaanse broers op het spoor gekomen dankzij het hacken van versleutelde berichten. Daaruit bleek dat de broers betrokken waren bij drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Ze runden hun drugshandel vanuit een woning in de Haagse Transvaalbuurt, schrijft Omroep West.

Lees ook: Zware straf voor kopstuk drugsnetwerk die naar Marokko vluchtte

De verdachten werden vorig jaar aangehouden, maar de rechtbank schorste hun voorarrest tijdens eerdere pro-forma zittingen. Maandag ging de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak van start, maar de broers Abdelghani A. (41) en Farid A. (43) waren, ondanks een verbod om naar het buitenland te gaan, afwezig op de zitting. Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze naar Marokko gevlucht en zetten van daaruit hun handel voort. "Ze hebben in Marokko een stevig netwerk opgebouwd", zei de officier van justitie. "We staan in Marokko met lege handen, want Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met het land."

Lees ook: Antwerpse drugscrimineel gearresteerd bij terugkeer uit Marokko

De afwezige verdachten zouden een belangrijke rol hebben vervuld in de criminele organisatie. Abdelghani A. zou drugstransporten naar Engeland hebben georganiseerd en wordt ook beschuldigd van het witwassen van ruim 6 miljoen euro. Farid A. wordt verantwoordelijk geacht voor het organiseren van drugstransporten uit Peru, Colombia en Suriname. Eén van de broers, M’hamed A. (40), gaf maandag in de rechtbank toe dat hij als tussenpersoon heeft gefungeerd voor één van zijn broers, bij de verkoop van cocaïne en heroïne. Een andere broer, Abdelmajid A. (36), ontkende dan weer iedere betrokkenheid bij de drugshandel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team