Zoeken

Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi

29 juni 2022 - 10:40 - Wereld

©

In het Marengo-proces heeft de Nederlandse justitie dinsdag vijf keer levenslang geëist, tegen vijf verdachten. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze een hoofdrol gespeeld binnen de criminele organisatie, waarvan Ridouan Taghi de onbetwiste leider is.

De 44-jarige Taghi heeft volgens het Openbaar Ministerie alle moordopdrachten uitgevaardigd. "Bij hem kwamen alle lijnen samen en hij liet een spoor van verwoesting en verdriet achter", aldus justitie. Tijdens het uitspreken van de eisen bleef Taghi onberoerd. Ook tegen Mohammed Razzouki, Achraf B., Mao R. en zijn broer Mario R. heeft het Openbaar Ministerie levenslang geëist, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"

Volgens justitie was Ridouan Taghi "bijzonder volhardend bij het uitvoeren van de moorden. Hij bemoeide zich met alle aspecten en schrok niet terug voor het liquideren van eigen mensen die in zijn ogen ’losse eindjes’ waren geworden. "Eenmaal op een dodenlijst kom je er niet meer vanaf." En ook de schutters schroomden niet om mensen dood te schieten, zelfs op drukke plekken en in het bijzijn van kinderen of andere gezinsleden. Van de zes dodelijke slachtoffers werden volgens justitie vier door het hoofd geschoten op aandringen van Taghi, omdat het dan voor de familieleden moeilijker is om afscheid te nemen.

Lees ook: Geen enkele nabestaande durfde aanwezig te zijn op proces Taghi

In totaal staan er in het Marengo-proces zestien verdachten terecht. Naast vijf keer levenslang eist het Openbaar Ministerie vijf celstraffen van 20 tot bijna 27 jaar en vijf celstraffen van 10 tot 16 jaar. De strafeis voor Ricardo O., die geld en telefoons zou hebben rondgebracht, is 5 jaar en 11 maanden. Kroongetuige Nabil B. krijgt zoals afgesproken een halvering van de gepaste straf. Het Openbaar Ministerie eist tien jaar gevangenisstraf tegen hem. De uitspraak in deze zaak wordt pas in de loop van 2023 verwacht.

Bladna.nl