Zoeken

Hicham uit Nice bedenkt kunstproject met kiezelstenen

26 april 2021 - 17:00 - Cultuur

©

De Marokkaan Hicham Chikhi woont in het Franse Nice en is naast een overlevende van de aanslag in de stad op 14 juli 2016, ook de initiator van het bijzondere kunstproject "Teken een mond". Hiermee wil hij door kiezelstenen met viltstiften te voorzien van een mond, aandacht vragen voor het begrip vrijheid van meningsuiting.

Hicham vertelt hoe hij tijdens een wandeling op het strand bij de Boulevard van Gambetta op het idee kwam. "Toen we met mijn kinderen terugkwamen op het strand, keken we al pratend naar de kiezelstenen. Ik legde mijn zoon uit dat er grote, kleine, ronde of ovalen waren en dat ze allemaal verschillend waren. Dat ze onze samenleving vertegenwoordigden en dat ze allemaal een verhaal hadden door de reizen die ze in de zee maakten. Toen ik thuiskwam, had ik twee ideeën: een participatief project opzetten en kunst aanbieden buiten musea", vertelt Chikhi.

Via een vriend kwam hij aan een lading kiezelstenen om zijn project mee te kunnen beginnen. De kiezelstenen waar hij met viltstift een mond op heeft getekend, verspreid hij overal in en rond de stad Nice. Ook heeft hij er een aantal achtergelaten in het buitenland. "Het idee is om degenen die ze vinden te vragen om een mond te tekenen, maar ook om hun droom te vertellen. Naarmate we ouder worden, zetten we onze dromen opzij, uit angst of omdat we ze vergeten. Ik wil een deur openen naar de samenleving. Laat iedereen zich afvragen in welke wereld we ondanks onze verschillen allemaal samen kunnen leven. Het doel is de vrijheid van meningsuiting. Ik ben echt verbonden met Nice en met dit project wilde ik de stad onder de aandacht brengen en er hulde aan brengen", zegt Hicham.

Inmiddels ontvangt hij vaak berichten of foto’s van de mensen die de stenen hebben gevonden. "Recent zijn er ook Facebook- en Instagram-pagina’s opgericht met de titel "Dessine-moi une bouche" (Teken een mond voor mij). Tot nu toe is dat volledig anoniem. Sommigen vertellen me zelfs hun dromen. Op een dag vertelde een schooldirecteur mij dat hij er altijd van had gedroomd om saxofoon te spelen. Ik kwam hem een paar maanden later tegen en hij vertelde me dat hij door onze ontmoeting met lessen was begonnen", vertelt de kunstliefhebber.

Bladna.nl