Zoeken

Djalito, voorheen dakloos en illegaal, nu rapper in Frankrijk

2 mei 2021 - 12:40 - Cultuur

©

Djalito is een rapper die is geboren in Marokko en aan de weg timmert om in Frankrijk zijn muziek carrière van de grond te krijgen. De jonge Marokkaan die nu bekend staat om de freestyles "En règle" en "Expulsable", heeft als dakloze illegale migrant een moeilijke tijd doorgemaakt in Frankrijk.

Op 13-jarige leeftijd kwam Djalito samen met zijn moeder en zus aan in Frankrijk om bij zijn vader te gaan wonen in Cergy. "In het begin had ik het moeilijk om mezelf uit te drukken. Ik vroeg een vriend om wat muziek op mijn mp3-speler te zetten en hij speelde rapmuziek voor me waar ik de hele dag naar luisterde. Ik leerde uitdrukkingen, ik leerde daardoor spreken", vertelt hij aan de website StreetPress.

De moeilijkheden begonnen voor de jonge Marokkaan toen zijn ouders na twee jaar besloten om terug te keren naar Marokko. Toen hij zijn masterdiploma had gehaald en zijn studievisum was verlopen, kon hij geen Franse verblijfsvergunning krijgen. "De dag dat ik dit serieus nam, was toen ik te horen kreeg: je wordt uitgezet", vertelt Djalito. Door de omstandigheden werd hij dakloos. "Naast dat ik geen papieren had, was ik ook dakloos. Soms sliep ik bij vrienden of op straat", vertelt hij.

Toen hij genoeg had van het zware leven waarin hij terecht was gekomen, besloot hij om terug te gaan naar Marokko. Hij werd hier echter van onthouden door een goede vriend die nog steeds in Marokko woonde. "Het is beter om je problemen daar te hebben dan hier", klonk het advies van zijn vriend. Voor jonge mensen in Marokko liggen de kansen niet voor het oprapen.

Zijn doorzettingsvermogen leidde ertoe dat Djalito zijn eerste freestyle serie "Expulsable" produceerde voor het YouTube-kanaal Daymolition. De video werd goed bekeken waardoor hij twee jaar later een contract kon tekenen bij het muzieklabel Because Music. Ook heeft hij inmiddels weer een verblijfsvergunning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team