Zoeken

Hassan Iquioussen verrast door onthaal Marokkaanse politie (video)

17 januari 2023 - 18:00 - Marokko

©

Bij zijn aankomst in Marokko werd Imam Hassan Iquioussen door zijn familie verwelkomd. Hij werd uitgewezen door België, waar hij toevlucht had gezocht na een uitzettingsbevel van Frankrijk.

In Casablanca werd imam Hassan Iquioussen ontvangen door zijn familie die in een volkswijk van de metropool woont. Op vrijdag 13 januari werd hij door België naar Marokko uitgezet. Zijn uitzetting naar het koninkrijk maakte een einde aan maandenlang juridisch getouwtrek.

Lees ook: Imam Hassan Iquioussen vrijgelaten bij aankomst in Marokko

De vroegere imam uit Lourches in Noord-Frankrijk werd bij zijn aankomst op de luchthaven van Casablanca gefilmd door een familielid. De video toont een zichtbaar kalme en ontspannen Hassan Iquioussen. Naar eigen zeggen werd hij begroet door Marokkaanse politieagenten en lieten ze hem zonder aanklacht doorgaan.

Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, had de uitzetting van Hassan Iquioussen uit Frankrijk naar Marokko bevolen. Iquioussen is jarenlang beschuldigd van "haatdragende taal tegen de Franse waarden". Op 5 augustus werd het besluit door de Parijse administratieve rechtbank opgeschort omdat het een "onevenredige inmenging in zijn privé- en gezinsleven" zou vormen. Toen de zaak voor de Raad van State kwam, werd de uitzetting van de Marokkaanse imam echter bevestigd.

Hassan Iquioussen, die was geregistreerd in het FPR (bestand van gezochte personen), vluchtte naar België. Een arrestatiebevel werd uitgevaardigd door een onderzoeksrechter in Valenciennes wegens "ontduiking van de uitvoering van een uitzettingsbevel". Op 30 september werd Hassan Iquioussen in Bergen gearresteerd. Hij werd vrijgelaten maar onder elektronisch toezicht geplaatst. Frankrijk deed een uitleveringsverzoek maar de Belgische justitie weigerde, waarop het Franse openbaar ministerie in beroep ging.

Lees ook: België gaat imam Hassan Iquioussen zelf naar Marokko uitzetten

Als gevolg daarvan verloor de Imam zijn verblijfsrecht in Frankrijk en moest hij terugkeren naar Marokko. Nadat Parijs niet inging op het verzoek van de Belgische autoriteiten om hem terug te nemen, moest Hassan Iquioussen naar Marokko terugkeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team