Zoeken

Imam Hassan Iquioussen vrijgelaten bij aankomst in Marokko

16 januari 2023 - 12:00 - Marokko

©

Hassan Iquioussen, een Marokkaanse imam die bekend staat om een aantal controversiële uitspraken, is vrijdag door de Marokkaanse autoriteiten vrijgelaten bij zijn aankomst op de Mohamed V luchthaven in Casablanca. Hij werd uitgezedoor België, waar hij zijn toevlucht had gezocht nadat hij Frankrijk had verlaten om een uitzetting te ontlopen.

Volgens een door EFE geciteerde regeringsbron wordt Iquioussen niet vervolgd in Marokko en kon hij de luchthaven dus ook vrij verlaten. Zijn radicale en controversiële standpunten hebben in Frankrijk en België echter heftige reacties uitgelokt.

Lees ook: België gaat imam Hassan Iquioussen zelf naar Marokko uitzetten

Lucie Simon, advocaat van Iquioussen, hekelde een aantal maanden geleden de beslissing van de Franse minister van Binnenlandse Zaken om de imam uit te wijzen naar Marokko, waar zijn leven "in gevaar" zou kunnen zijn vanwege zijn politieke standpunten.

Lees ook: Marokko zou instemmen met komst Hassan Iquioussen

"Wij herinneren eraan dat hij nog geen uitzettingsbevel heeft gekregen en dat justitie uiteindelijk over zijn uitzetting zal beslissen. Als Hassan Iquioussen een uitzettingsbevel ontvangt zullen we de zaak voor de rechter brengen. Wij waarschuwen ook voor de gevolgen van een mogelijke uitzetting naar Marokko, waar het leven van mijn cliënt in gevaar zou kunnen komen, vanwege zijn politieke standpunten," verklaarde de raadsvrouw toen.

Bladna.nl