Zoeken

Marokko zou instemmen met komst Hassan Iquioussen

10 september 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De kwestie van de uitwijzing van Imam Hassan Iquioussen vanuit Frankrijk naar Marokko, blijft centraal staan in de besprekingen tussen de twee landen. Afgelopen woensdag verzekerde de Franse minister van Binnenlandse Zaken dat er hoop was dat de Marokkaanse autoriteiten zich opnieuw zouden beraden en ermee zouden instemmen hem terug te nemen.

Gérald Darmanin verklaarde dat hij met de Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk van gedachten had gewisseld om de Marokkaanse autoriteiten ervan te overtuigen imam Iquioussen terug te nemen. De Marokkaanse prediker staat al enkele weken in de schijnwerpers omdat de minister van Binnenlandse Zaken zijn uitwijzing uit Frankrijk heeft bevolen, meldt La Voix du Nord.

Lees ook: Marokko-Frankrijk: spanningen na uitwijzing imam Hassan Iquioussen

Nadat de administratieve rechtbank het verzoek had verworpen op grond van het feit dat een dergelijke maatregel "het leven van de imam in gevaar zou kunnen brengen", heeft de Raad van State de uitzetting uiteindelijk bevestigd. Zij benadrukte dat het niet ging om een "ernstige en onrechtmatige inmenging in zijn privé- en gezinsleven". Tot dusver is het echter niet gelukt Imam Iquioussen, die naar België zou zijn gevlucht, te vinden, aldus de Franse autoriteiten.

Marokko had begin augustus een consulair paspoort afgegeven dat de uitzetting van de imam mogelijk zou hebben gemaakt. Marokko heeft dit nu opgeschort en verklaard dat het niet langer bereid is de imam te ontvangen. Voorlopig kan Imam Hassan Iquioussen echter naar Marokko worden uitgezet als hij wordt gearresteerd, vertelde Gerald Darmanin woensdagochtend op een persconferentie. "Zij vroegen om aanvullende informatie en hebben die nu ontvangen. Ik heb er met de ambassadeur zelf over kunnen spreken."

Lees ook: Imam Hassan Iquioussen "spoorloos"

Er is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de imam. Hij wordt beschuldigd van "het aanzetten tot haat en discriminatie en het uitdragen van een beeld van de islam dat strijdig is met de waarden van de republiek". Hij werd zelfs opgenomen in het bestand van gezochte personen. "Als hij morgen wordt gearresteerd, zal hij naar Frankrijk worden teruggestuurd om voor een onderzoeksrechter te worden gebracht. Of hij wordt vrijgelaten en dan gearresteerd door de politie en uitgezet. Of hij wordt veroordeeld en aan het eind van zijn straf wordt hij gearresteerd en uitgewezen," zegt Gérald Darmanin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team