Zoeken

Hamid wordt Xavier en krijgt plots honderden jobaanbiedingen

11 september 2022 - 17:00 - Wereld

©

Hamid heeft Noord-Afrikaanse roots en had geen andere keuze dan zijn naam te veranderen om een baan te vinden in Frankrijk. Hij vertelt hierover in een roman die hij onlangs uitbracht.

"Ik erfde de naam van mijn vader, die niet verenigbaar was met een gekwalificeerde baan. Ik had twee masters aan de Sorbonne en geen enkele oproep voor een sollicitatiegesprek. Toen ik mijn naam veranderde en Ait-Taleb verving door Le Clerc, kreeg ik honderden telefoontjes", vertelt de schrijver, die nu door het leven gaat als Xavier Le Clerc, in "Un homme sans titre" (De man zonder titel), zijn derde roman gepubliceerd door uitgeverij Gallimard.

Lees ook: Marokkaan in Canada verandert naam om werk te vinden, een foute beslissing!

De roman is eerst een vooral een eerbetoon aan zijn in Kabylië geboren vader, die in de jaren ’60 naar Frankrijk vertrok en zijn leven lang vocht om zijn negen kinderen op te voeden, bericht France Inter. "L’homme sans titre is eerst en vooral een verwijzing naar mijn vader die enkel een titel van verblijf of vervoer had, nooit een titel van eigendom of adel," legt Xavier Le Clerc uit.

Lees ook: Ervaring racisme jonge Marokkaanse in Spanje gaat viraal

Volgens de schrijver werd zijn vader in een periode geboren waarin hongersnood heerste. In zijn kinderjaren woedde de tweede wereldoorlog en in zijn tienerjaren de oorlog van Algerije. De schrijver stelt trots te zijn op zijn vader. "Het is een grote les in waardigheid. Als ik een paar kruimels van zijn waardigheid had, zou ik er al heel trots op zijn. Het eerste boek van mijn leven is mijn vader."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team