Zoeken

Spaanse overlevende vertelt over dodelijk ongeluk in Atlasgebergte

8 oktober 2022 - 22:00 - Wereld

©

In een boek kijkt speleoloog Juan Bolívar, de enige overlevende van het ongeluk in 2015 in het Marokkaanse Atlasgebergte waarbij twee van zijn collega’s en vrienden om het leven kwamen, terug op de tragedie.

In zijn boek "De tragedie van het Atlasgebergte" vertelt Bolivar over het ongeluk dat hij zeven jaar geleden meemaakte in de Wandras-kloof in het Marokkaanse Atlasgebergte. Dit ongeluk kostte het leven aan advocaat Gustavo Virués en politieagent José Antonio Martínez, twee van zijn collega’s en vrienden. De overlevende draagt zijn werk op ter nagedachtenis aan deze collega’s. Het boek "is bedoeld als een eerbetoon. Het is ook een kleine persoonlijke therapie en een poging om toekomstige generaties duidelijk te maken wat er is gebeurd", vertelde de auteur aan EFE.

Lees ook: Marokko krijgt kritiek na overlijden tweede Spaanse grotonderzoeker

"Ik was met het schrijven van dit boek begonnen voor ik naar het Atlasgebergte vertrok. Wanneer ik terugkwam, ben ik met de hulp van mijn broer en mijn tante María Bueno, die filologe is, opnieuw begonnen als een vorm een hersteltherapie. Het was in het begin moeilijk," verklaarde Bolivar. Een week lang wachtte hij op hulp van een zwaargewonde vriend die uiteindelijk is overleden. Het boek beschrijft ook het zware leed van de familie van de speleoloog. "Het was een samenloop van omstandigheden. Er was vrijwel geen berichtgeving, misschien door het egoïsme van Marokko, waarvan de verantwoordelijken wel de middelen hadden om te redden, maar niet de opleiding," betreurde de overlevende.

Lees ook: Vermiste Spaanse grotonderzoeker in Marokko overleden

"Ik kan me niet aan de indruk ontdoen dat dit ongeluk veel minder gevolgen had kunnen hebben als de plaatselijke overheid haar trots had overwonnen. Ze hadden een van de Spaanse teams van deskundigen die ter plaatse waren, toestemming kunnen geven om in te grijpen", schrijft hij in zijn boek. Uit de autopsie van José Antonio bleek dat hij niet was overleden aan de val die Gustavo het leven kostte, maar aan de vertraagde reddingsoperatie. Toch is Bolívar ondanks deze pijnlijke herinnering klaar om terug te keren naar het Atlasgebergte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team