Zoeken

Imam Hassan Iquioussen "spoorloos"

1 september 2022 - 09:00 - Wereld

©

De Franse Raad van State heeft op dinsdag 30 augustus de uitwijzing van de imam van Lourches, Hassan Iquioussen, naar Marokko goedgekeurd. Hij wordt door Frankrijk beschouwd als een "vijand van de republiek". Maar Iquioussen blijkt inmiddels spoorloos. Zijn zoon Soufiane zegt dat hij "geschokt" is door de uitspraak en verzekert dat hij "geen nieuws" heeft van zijn vader.

Na de bekrachtiging van het uitwijzingsbevel door de Raad van State, hield de politie een huiszoeking in de woning van de imam in Lourches nabij het Noord-Franse Valenciennes, maar de man bleek onvindbaar, meldt France Bleu Nord. Zijn familie en zijn advocaat weigeren samen te werken met de autoriteiten om hem op te sporen.

Lees ook: Marokko beschuldigd van beïnvloeden islam België

Hij "zal van het nationale grondgebied worden verwijderd zodra hij is gearresteerd", aldus minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die de imam beschuldigt van haatdragende toespraken die ingaan tegen de essentiële waarden van de Franse Republiek. De maatregel werd op 5 augustus door de administratieve rechtbank van Parijs opgeschort, omdat het een "onevenredige inbreuk" betreft op zijn "privé- en gezinsleven". Darmanin was ontevreden over de uitspraak en legde de zaak voor aan de Raad van State. Die bekrachtigde dinsdag de uitwijzing van de Marokkaanse imam. Hassan Iquioussen staat ingeschreven in het FPR, het bestand van gezochte personen.

Volgens Soufiane, de zoon van Hassan Iquioussen, heeft zijn vader een aantal weken geleden besloten om "afstand te nemen en wat te gaan rusten", zonder zijn telefoon mee te nemen. De zoon van de Marokkaanse imam zegt dat hij "niet begrijpt wat er aan de hand is". Volgens hem zijn de maatregelen om zijn vader op te sporen met het oog op zijn uitzetting naar Marokko "abnormaal". "Mijn vader vertegenwoordigt op zijn eentje ’de vijand van de republiek’, er is niets dat dit vandaag rechtvaardigt. Hij is nooit veroordeeld voor de uitlatingen waarvan hij wordt beschuldigd. Hij heeft geen overtreding begaan, noch een misdaad", zegt Soufiane.

Lees ook: Schrijnend tekort aan Nederlandstalige imams

"Frankrijk is zijn land, we hebben nooit gedacht dat ze zo ver zouden gaan. De beslissing heeft menselijke gevolgen, vandaag is het een hele familie die eronder lijdt", voegt hij eraan toe. Volgens hem zit er een "wetgevende agenda" achter de vastberadenheid van de minister van Binnenlandse Zaken om zijn vader naar Marokko uit te wijzen. "Hij heeft een wetgevende agenda, hij heeft ambities, hij heeft besloten om mijn vader als zondebok te gebruiken voor publiciteit".

Bladna.nl