Zoeken

Racisme tegen Marokkanen in Spanje, het verhaal van Saad Belhaj

27 september 2022 - 20:00 - Wereld

©

In Spanje vermenigvuldigen de getuigenissen over de discriminatie van burgers met een Marokkaanse achtergrond zich. Het verhaal van Saad Belhaj, een jonge Marokkaan die vanwege zijn afkomst geen flat kreeg, brengt het verschijnsel dat de Spaanse samenleving teistert, opnieuw onder de aandacht.

De 20-jarige Saad Belhaj besloot zijn ouderlijk huis te verlaten om dichter bij zijn werk te wonen. Hij was op zoek naar een flat in Almeria in Andalusië, om sneller bij de sportwinkel te komen waar hij werkt. Na een lange zoektocht vond hij uiteindelijk een kamer in een flat met drie andere huisgenoten, die voldeed aan zijn behoeften en zijn budget. Nadat hij het huurcontract had ondertekend en de sleutels van de kamer in ontvangst had genomen, belde één van de huisgenoten, een meisje, hem op om te zeggen dat zij niet met hem onder hetzelfde dak kon wonen, omdat haar vader niet wilde dat zij met "Arabieren of zigeuners" samen zou leven.

Lees ook: Marokkaan uit flat gezet in Spanje vanwege afkomst

"Ik was geschokt, bevroren. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik wist niet hoe ik moest reageren en vroeg hem om een kans, zodat hij mij zou leren kennen. Als ik er nu over denk vind ik niet dat ik iemand om een kans hoef te vragen, omdat ik trots ben op mijn afkomst," vertelde de jongeman aan La Nacion. Hij benadrukte dat hij nog nooit slachtoffer is geweest van racisme vanwege zijn afkomst. Met tranen in haar ogen verzekerde het meisje hem dat ze haar ouders ervan had proberen te overtuigen dat hij "een aardige jongen is, die zich goed kleedt en een goede baan heeft", maar haar vader begreep het niet. "Is het omdat ik Marokkaan ben dat ik geen goede baan kan hebben en me goed kan kleden? Ik was aan het hallucineren," voegde Saad eraan toe.

Saad is geboren in Marokko en vertrok met zijn ouders naar de Andalusische stad toen hij slechts drie maanden oud was. "Ik heb mijn hele leven hier doorgebracht. Ik hou van dit land en ik ben hier gelukkig. Marokkanen zijn geen dieven of moordenaars. Ik kan niet geloven dat dit nog steeds gebeurt," zei de jongeman, van wie het verhaal naar buiten werd gebracht door zijn collega Elena op Twitter. Ze stelde daarbij het "puur en simpel racisme" aan de kaak. De tweet ging viraal en kreeg binnen twee weken meer dan 28.000 likes. Verschillende internetgebruikers vertelden in hun commentaar dat het verhaal herkenbaar is en dat zij in Almeria ook het slachtoffer zijn geworden van racisme bij het zoeken naar huisvesting.

Lees ook: Schrijfster Safia El Aaddam klaagt racisme in Spanje aan

"Ik hoop dat het racisme ooit zal ophouden," schreef één van hen. "Een paar weken geleden heb ik gereageerd op een advertentie waarin alleen Europese huurders werden gezocht, er is een totale straffeloosheid in de huisvesting", zegt een ander. Volgens het jaarverslag 2018 van de Spaanse ngo SOS Racismo, die slachtoffers van rassendiscriminatie of vreemdelingenhaat begeleidt en bijstaat met juridisch advies, werden in het referentiejaar in negen provincies 359 klachten van racistisch geweld geregistreerd.

Saad’s uitwisseling met zijn kamergenoot:

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team