Zoeken

Marokkaanse vader in Frankrijk neemt besluit tegen racisme

28 oktober 2023 - 10:00 - Wereld

©

Een in Frankrijk wonende Marokkaan die zegt in het dagelijks leven racisme te ervaren, onthulde in een radioprogramma wat hij heeft moeten doen om te voorkomen dat zijn kinderen slachtoffer worden van racisme bij het zoeken naar een baan of een appartement.

"Ik heb het gevoel dat er in de jaren 70 meer racisme in Frankrijk was dan nu," stelt de presentator van het programma op Europe 1. Hierop antwoordt een luisteraar van Marokkaanse afkomst: "Weet je, racisme is nogal pervers. Na verloop van tijd wordt racisme steeds directer. Vroeger was het vrij discreet. Nu zegt men openlijk tegen je... Probeer je voor te doen als iemand die Mohammed heet en zoek een appartement in Frankrijk, en je zult zien dat je moeite zult hebben om een appartement of huis te vinden."

Lees ook: Provocatie en racisme bij Marokkaanse consulaat in Corsica

"Hoe ervaren uw kinderen deze situatie?" vraagt de presentator. Als antwoord legt de inwoner van een stad nabij Angoulême uit dat hij zijn kinderen twee voornamen heeft gegeven (een Arabische naam en een tweede Franse naam) zodat ze geen problemen zouden ondervinden bij het zoeken naar werk of een appartement.

Lees ook: Abaya: Antonio Guterres bekritiseert Frankrijk

Mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, of van wie de identiteit doet vermoeden dat ze van Noord-Afrikaanse afkomst zijn, zijn in Frankrijk het slachtoffer van "zeer belangrijke" discriminatie bij het vinden van een baan volgens een onderzoek van het Instituut voor Openbaar Beleid (IPP) gepubliceerd op 24 november, uitgevoerd onder auspiciën van de statistische dienst van het Franse Ministerie van Arbeid. Gemiddeld hebben sollicitanten met een Noord-Afrikaanse naam, bij gelijke bekwaamheid, 31,5% minder kans om door recruiters te worden aangeworven dan die met een Franse naam.

Bladna.nl