Zoeken

Hamid weigert 22.000 euro van kijkers Frank Visser

15 mei 2021 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Na een uitspraak van Frank Visser in een uitzending in maart kreeg de Haagse bakker Hamid tienduizenden euro’s aangeboden van wildvreemden via een crowdfundingsactie. Hij is de donateurs zeer dankbaar voor hun actie, maar weigert de 22.000 euro die ze inzamelden aan te nemen. Omdat een bedrijf inmiddels kosteloos een nieuwe vloer voor hem heeft gelegd, denkt Hamid dat de middelen beter aan andere mensen kunnen gaan.

De uitzending van Frank Visser met Hamid maakte veel los bij de kijkers. De tv-rechter oordeelde dat Hamid de vloer moest laten isoleren uit eigen middelen, terwijl hij die niet heeft. Kijker Annet Verdult startte een inzamelingsactie, ruim 1800 donateurs gaven samen een bedrag van 22.169 euro. Ze krijgen hun geld nu terug, want Hamid werd na de uitzending benaderd door twee bedrijven. Eén bedrijf bood aan om de vloer te leggen en het andere bood Hamid en zijn gezin een hotelverblijf aan tijdens de werkzaamheden. Afgelopen week zijn die werken afgerond, de nieuwe vloer van Hamid bestaat uit laminaat, drie lagen aan isolatie en brandwerend materiaal.

Hamid is de donateurs enorm dankbaar. "Ik zal hier altijd aan denken en het nooit vergeten", zegt hij in het AD. "Ik houd van hun actie en van hun hart. Het initiatief zit voor altijd in mijn hoofd en in mijn hart." Hamid, vader van twee zoontjes van 2,5 en 5 jaar, merkte een verschil zodra hij weer thuis was. "De geluiden komen terug mijn huis in en gaan niet meer naar de buren". Hamid is blij is met de vloer, maar het gaat hem vooral om zijn buurvrouw Hellen die hem voor de tv-rechter daagde omdat ze ‘geen leven meer had’. Hamid wil heel graag een goede band met zijn buurvrouw. "Ik wil geen móóie vloer, ik wil een vloer die de buurvrouw geen overlast geeft", zei hij eerder.

Hamid kon de 22.000 euro makkelijk aannemen maar dat wil hij niet. "Heel veel mensen hebben in deze tijd hulp nodig", zegt hij. "Daar kan het geld beter naartoe." Initiatiefneemster Annet en Hamid vroegen crowdfundingsite GoFundMe het geld terug te storten. Annet heeft ondanks alles een warm gevoel bij de actie. "Het ging niet meer om een vloer, maar om saamhorigheid, om de kracht die je hebt als je samenkomt en helpt", zegt ze. "Toen het bedrag boven de 5000 euro kwam, wist iedereen dat ook wel. Het was verbroedering, los van achtergrond zagen mensen de goedheid van Hamid. Daarom kijk ik er alleen maar positief op terug."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team