Zoeken

Haagse moslimgemeenschap schiet slachtoffers woningbrand te hulp

22 mei 2021 - 19:00 - Wereld

©

Door de brand die uitbrak in de nacht van woensdag op donderdag in een woning in de Haagse Schilderswijk raakten 40 woningen onbewoonbaar. Het vuur verspreidde zich snel over het hele blok en sloeg over naar de El-Fath moskee. De gemeente zorgt voor de opvang van 40 bewoners die niet terug naar hun huizen kunnen gaan en één dag na de brand werden verschillende hulpacties opgestart.

Abdelhamid Taheri, woordvoerder van de as-Soennah moskee, vertelt dat de brand een enorme impact heeft op de gemeenschap. "De een wil financieel helpen, de ander biedt kinderkleding aan en sommigen willen hun huis beschikbaar stellen. Wij hebben als stichting ook aangeboden om te helpen. Maar op dit moment weten we nog niet precies waar we aan toe zijn. We willen in gaan zamelen als duidelijk is waar er behoefte aan is", zegt Taheri aan het AD.

Het bestuur van de moskee heeft inmiddels bericht gekregen dat alle bewoners zijn ondergebracht in een hotel. "Nu moeten we even afwachten of ze terug kunnen naar hun huis." Volgens Taheri is de moskee gelukkig wel verzekerd tegen brand. Toch organiseerde de Haagse moskeekoepel SIORH een crowdfunding waarvan de teller momenteel op ruim 100.000 euro staat. De partij Islam Democraten vraagt de gemeente naar de oprichting van een noodfonds voor dit soort situaties, deze ramp toonde namelijk aan dat sommige inwoners niet eens over een inboedelverzekering beschikken.

Taheri van de as-Soennah moskee zegt dat de kinderen die bij hen onderwijs volgen van harte welkom blijven, en ook de activiteiten van moskeebezoekers kunnen bij de stichting door blijven gaan. Veel bewoners hebben volgens hem nood aan hulp. "In de Ramadan hebben wij 30.000 voedselpakketten uitgedeeld. Daar hebben veel bewoners uit die buurt gebruik van gemaakt. We weten ook dat veel mensen het daar niet breed hebben."

Klik hier om te helpen

Bladna.nl