Zoeken

Hamid al 30 jaar steunpilaar voor jongeren in Amsterdam

16 mei 2021 - 11:00 - Wereld

©

De Transvaalbuurt in Amsterdam ondergaat een enorm snelle transformatie van een volksbuurt naar een soort van ‘latte-macchiato-buurt’. Maar er zijn ook nog steeds bewoners aanwezig die minder bedeeld zijn. Voor die jongeren is Hamid al tientallen jaren een steunpilaar.

De 57-jarige straathoekwerker Hamid Lkataui werkt nu reeds 30 jaar in de Transvaalbuurt. Hij is verbaasd over de huidige vraagprijs voor woningen in de wijk. "Wie kan dat nou betalen?" Vanuit zijn kantoor is duidelijk te zien hoe gentrificatie de straat heeft veranderd. "Daar zat vroeger café De Zon," zegt hij, terwijl hij naar een hippe Spaghetteria wijst. "Dat was een echte ouderwetse buurtkroeg. Zo gaan die dingen. De buurt gaat erop vooruit." In 1990 was Transvaal een achterbuurt waar veel junks verbleven. "Op het talud langs het spoor bij de Tugelaweg bouwden ze hele tentenkampen in de bosjes," vertelt Hamid in Het Parool. "Later werd het een Vogelaarwijk en inmiddels vraagt men hier voor een tweekamerappartement een half miljoen euro."

"Salaam Hamid!" groet de imam van de El Fath moskee. Tijdens de Ramadan werkte de organisatie van Hamid samen met Dynamo Jongeren en de moskee. Ze bezorgden elke vrijdag zestig voedselpakketten in de buurt. Dat er voedselpakketten nodig zijn legt bloot dat niet iedereen in de buurt zich die huidige huizenmarkt kan veroorloven. "Er is veel armoede. Er wonen hier veel grote gezinnen in kleine huizen; families die aan het eind van hun geld nog heel wat maand over hebben," vertelt Hamid.

De coronacrisis raakte de Transvaalbuurt hard. Niet iedereen beschikt over een werkende internetverbinding en een job die je thuis kunt uitvoeren. Daarnaast zorgde de avondklok voor rellen in Amsterdam-Oost. "Ik heb tegen de jongens uit de buurt gezegd: ’Je mag demonstreren maar rellen kan niet.’ Veel jeugd gaat ’s avonds de straat op en dat kon even niet. Maar dat is geen reden om je te misdragen." De doelgroep van Hamid bestaat uit jongeren die problemen hebben met geldzaken, huisvesting, justitie of verslaving.

Eigenlijk wilde Hamid bioloog worden, hij studeerde eind jaren 80 af aan de universiteit van Oujda in Marokko en vertrok daarna naar Nederland. Daar kon hij niet meteen aan de slag met zijn academische diploma. Hij koos voor welzijnswerk en heeft geen spijt van die beslissing. "Het is een heel mooie baan.", zegt hij. In het Tugelahuis van Dynamo Jongeren zitten jongeren samen te kaarten in afwachting van de iftar. Kijkend naar de jongeren vertelt Hamid dat hij de afgelopen dertig jaar heel wat voorbij heeft zien komen. Je kan niet iedereen helpen en sommige jongens moeten zelfs de gevangenis in. "Daarna ga ik het gewoon weer opnieuw met ze proberen. Ik ga niet opgeven. Wie hulp wil, krijgt hulp."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team