Zoeken

Hadj 2024: nieuwe waarschuwing voor pelgrims

18 juni 2024 - 14:40 - Wereld

©

Saudi-Arabië heeft opnieuw een waarschuwing uitgegeven voor de pelgrims die aan de hadj deelnemen. De bedevaart loopt woensdag af.

Het Saudische ministerie van Gezondheid wijst in een waarschuwing op de extreem hoge temperaturen in de heilige stad. "De temperaturen in de heilige plaatsen kunnen oplopen tot 49 graden. We adviseren de gasten van Allah om zich niet aan direct zonlicht bloot te stellen", aldus een verklaring van het ministerie. Volgens lokale weerdiensten is de temperatuur zelfs gestegen tot 51,8 graden.

Lees ook: Marokkaanse pelgrims in Mekka slapen op straat

Dit jaar nemen ongeveer 1,8 miljoen pelgrims deel aan de hadj, waarvan 1,6 miljoen uit het buitenland. Dit is iets minder dan de 1,84 miljoen deelnemers van vorig jaar. Het ministerie van Gezondheid meldt dat er tijdens de hadj meer dan 2700 gevallen van hitte-uitputting zijn geregistreerd, voornamelijk op zondag, de eerste dag van Eid ul-Adha. Het ministerie adviseert pelgrims om een parapluie te gebruiken en regelmatig water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Lees ook: Hadj 2024: Saoedi-Arabië ontkent besmettelijke ziekten onder pelgrims

Verder is bekend dat de hittegolf ook slachtoffers heeft geëist onder de pelgrims. Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken rapporteerde dat veertien Jordaanse pelgrims zijn overleden als gevolg van de warmte en dat nog eens zeventien personen worden vermist. Uit andere landen zijn eveneens sterfgevallen gemeld: Iran vijf, India vier en Senegal drie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team