Zoeken

Hadj 2024: honderden doden in Mekka door extreme hitte

19 juni 2024 - 13:00 - Wereld

©

Minste 550 pelgrims zijn omgekomen tijdens de hadj in Mekka. Dat meldden diplomaten dinsdag. De extreme hitte tijdens de bedevaart dit jaar was waarschijnlijk de hoofdoorzaak van deze sterfgevallen.

Van de overledenen waren er minstens 323 afkomstig uit Egypte. De meeste van hen bezweken aan hitte-uitputting of een hitteberoerte, aldus twee Arabische diplomaten die de hulpverlening aan hun landgenoten coördineerden. Eén persoon kwam om bij een incident met een kleine menigte.

Lees ook: Vijf Marokkaanse pelgrims omgekomen vóór aanvang Hadj in Mekka

Naast de Egyptische doden meldden diplomaten ook minstens 60 Jordaanse slachtoffers. Dit cijfer ligt hoger dan de officiële telling van 41 die eerder op dinsdag door Amman werd vrijgegeven. Volgens een telling van de media komt het totaal aantal gemelde doden uit verschillende landen nu op 577. Of er Marokkanen onder de slachtoffers zijn, is voorlopig niet bekend.

Sommige pelgrims vertelden dat ze levenloze lichamen langs de kant van de weg hadden gezien en dat de ambulancediensten er soms overweldigd uitzagen. De Saudische autoriteiten melden dat ze meer dan 2000 pelgrims hebben behandeld die leden aan hitte-uitputting, maar hebben dat cijfer sinds zondag niet meer bijgewerkt en geen informatie over dodelijke slachtoffers verstrekt.

Lees ook: Hadj 2024: nieuwe waarschuwing voor pelgrims

De hadj wordt in toenemende mate beïnvloed door klimaatverandering. Uit een Saudische studie van vorige maand blijkt dat de temperaturen in het gebied waar de rituelen worden uitgevoerd, elke tien jaar met 0,4 graden stijgen. Op maandag werd in de Grote Moskee van Mekka zelfs 51,8 graden gemeten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team