Zoeken

Guerguerat: "De Polisario komt hier niet meer terug"

15 november 2020 - 13:00 - Marokko

©

Met de instructies van Koning Mohamed VI, opperbevelhebber van de Marokkaanse leger, is er een einde gemaakt aan de wekenlange bezetting van de bufferzone Guerguerat door de Polisario. Zestig militairen van de separatistenbeweging zijn verjaagd.

Aan Jeune Afrique vertelt een bron die dicht bij het koninklijke paleis staat dat "de Polissario niet meer terugkomt".

Afgelopen week was de Koning duidelijk in zijn toespraak naar aanleiding van de 45ste herdenking van de Groene Mars. Hij zei dat de acties van Polisario, die het verkeer tussen Marokko en Mauritanië belemmert, onaanvaardbaar zijn.

De Koning gaf toen aan dat Marokko bij zijn standpunten blijft: "We wijzen de onaanvaardbare acties af waarmee de verkeersstroom tussen Marokko en Mauritanië wordt belemmerd, wanneer de juridische en historische status ten oosten van de veiligheidsmuur wordt gewijzigd of een onrechtmatige exploitatie van de rijkdommen in de regio." Ook heeft hij alle vertrouwen erin dat de VN-missie MINURSO haar plicht vervullen om het staakt-het-vuren in het gebied te verzekeren.

Vrijdagochtend zette het Marokkaanse leger (FAR) in de bufferzone een veiligheidskordon op zodat er weer een doorgang kwam voor het vrije verkeer. De leden van de Polisario die de overgang blokkeerden sloegen op de vlucht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team