Zoeken

Sahara: tijdschrift maakt Polisario belachelijk

28 november 2020 - 09:40 - Marokko

©

Het tijdschrift Jeune Afrique heeft een hoofdartikel gewijd aan de spanningen tussen Marokko en de Polisario. Het weekblad is positief over de reactie van Koning Mohammed VI en roept Algerije op om uit de ontkenningsfase te komen.

"Om Marokko te beschuldigen van het verbreken van het staakt-het-vuren, terwijl dit de facto werd geschonden door de Saharawi-separatisten door hun illegale vestiging in Guerguerat, komt neer op het verwarren van de brandweerman met de brandstichter", schrijft François Sudan. Hij geeft vooral zijn visie op de huidige situatie in de bufferzone bij Guerguerat. De 74-jarige Brahim Ghali, president van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) en opperbevelhebber van de strijdkrachten van het Polisario-front, verklaarde op 13 november de oorlog aan Marokko na de militaire interventie van het Marokkaanse leger (FAR) in het grensgebied bij Guerguerat.

"Zelfs als ze aankondigen dat ze ’duizenden vrijwilligers’ mobiliseren voor een aanval die wordt omschreven als ’bliksem’, weet iedereen dat de Sahrawi-separatisten, die een wapenuitrusting hebben die nog uit de jaren tachtig stamt en die voor moderne wapens volledig afhankelijk zijn van hun Algerijnse beschermer, alleen de minimale tactiek van hit and run kunnen hanteren: de verdedigingsmuur van het Marokkaanse leger van een afstand benaderen, een paar raketten lanceren en dan onmiddellijk omdraaien om aan het vergeldingsvuur te ontsnappen" , grapt Sudan

In oktober blokkeerde de Polisario het vrije burger- en handelsverkeer in de bufferzone van Guerguerat. "Voor Brahim Ghali en zijn clan, die zich in Guerguerat tussen de Marokkaanse en Mauritaanse grensposten hadden gevestigd, leverde de blokkade een bron van inkomsten op gaf het een ‘patriottisch’ signaal af, waarmee hij hoopte zijn uitgeputte bevolking opnieuw te mobiliseren", zegt de auteur. De aanwezigheid van de Polisario in het grensgebied bij Guerguerat was echter van korte duur. Op bevel van Koning Mohammed VI heeft het Marokkaanse leger de grensovergang veiliggesteld zodat het verkeer van personen en goederen weer kon worden hervat. In het gebied is tevens een verdedigingsmuur gebouwd. Door deze militaire operatie konden bijna tweehonderd vrachtwagens die vastzaten bij de grenspost alsnog de reis naar hun bestemming hervatten.

Volgens François Sudan is er geen definitieve oplossing mogelijk voor het conflict, zolang de fictie van een autonome Polisario blijft bestaan en Algerije zijn rol als partij in het conflict niet erkend.

Bladna.nl