Zoeken

Minurso evacueert bufferzone Guerguerat in afwachting van oorlog

12 november 2020 - 21:40 - Marokko

©

De troepen van de VN-missie Minurso bereiden zich voor om de bufferzone bij Guerguerat te verlaten. De Verenigde Naties hebben naar verluidt een verzoek bij Spanje ingediend om de troepen te mogen verplaatsen naar de Canarische Eilanden. Ze doen dit omdat ze verwachten dat er een gewapend conflict komt tussen Marokko en de Polisario.

Volgens de krant Alqods al Arabi is de situatie in de bufferzone meer dan explosief. Het Polisario-front zou "activisten uit het maatschappelijk middenveld" hebben gemobiliseerd om de doorgang tussen Marokko en Mauritanië te blokkeren. De separatisten-leiders hebben naar verluidt gedreigd met een oorlog als Marokko weigert om 33 leden van de Polisario vrij te laten.

Volgens de krant blijven de acties van de Polisario niet beperkt tot de grenspost van Guerguerat, maar zouden ze zelfs de toegang tot de stad Lagouira aan de Atlantische kust hebben geblokkeerd. In de toespraak van de Groene Mars noemde Koning Mohammed VI deze acties nog onaanvaardbaar. "Hiermee proberen ze om de vlotte verkeersstroom tussen Marokko en Mauritanië te belemmeren, om de juridische en historische status ten oosten van de veiligheidsmuur te veranderen of om zich bezig te houden met onwettige exploitatie van de rijkdommen van de regio", aldus de monarch.

In deze gespannen context hebben Marokko en Mauritanië hun strijdkrachten in het Guerguerat-gebied ingezet, terwijl de Polisario-milities hun stellingen hebben betrokken achter de scheidingsmuur. De rol van Minurso lijkt uitgespeeld sinds anderhalf jaar geleden zijn laatste afgezant, Horst Köhler, is vertrokken. De VN-missie heeft de situatie in de regio niet onder controle kunnen krijgen

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team