Zoeken

Grote vangst in de wereld van vastgoedfraude in Casablanca

1 december 2023 - 19:00 - Marokko

©

In Casablanca heeft de politie een nieuw netwerk voor vastgoedfraude ontmanteld en de leider ervan samen met twee andere verdachten gearresteerd.

De werkwijze van de criminele organisatie bestond uit het hacken van systemen van instellingen zoals het Kadaster om alle benodigde informatie over de te onteigenen eigendommen te verkrijgen. Vervolgens vervalsten de hoofdverdachte en zijn medeplichtigen officiële documenten van onroerend goed, waarmee ze valse identiteitsbewijzen konden produceren met de namen van de eigenaars, maar met foto’s van handlangers, om zo de overdracht van eigendommen aan derden te vergemakkelijken, meldt Assabah. Met de valse identiteitsbewijzen konden personen die nationaal gezocht werden vrij door het koninkrijk reizen.

Lees ook: Vastgoedfraude in Marrakech: notaris naar de gevangenis

De samenwerking van de eigenaar van een kadasterbureau met de politie bleek succesvol. De man was zelf het slachtoffer geworden van de organisatie en had een klacht ingediend. De leider van de criminele organisatie werd gearresteerd in een café in de wijk Californie, in het bezit van een valse biometrische identiteitskaart. Zijn twee vermeende medeplichtigen werden kort daarop ook aangehouden.

Lees ook: Ex-parlementslid 12 jaar cel in voor vastgoedfraude in Casablanca

Het Nationaal Bureau voor de Bestrijding van Economische en Financiële Criminaliteit en de Nationale Politiebrigade analyseert momenteel de gegevens op in beslag genomen computerapparatuur om andere frauduleuze operaties te identificeren. Ook in beslag genomen documenten worden onderzocht om het aantal onteigende eigendommen vast te stellen en de personen te identificeren die valse identiteitsdocumenten hebben gebruikt om aan gerechtelijke vervolging te ontsnappen

Bladna.nl