Zoeken

Rotterdamse imam Khalil el Moumni overleden aan corona

23 november 2020 - 17:00 - Wereld

©

De Rotterdamse imam Khalil el Moumni is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. De imam genoot veel respect binnen de Marokkaanse gemeenschap, maar kwam ook in opspraak door uitspraken over homoseksualiteit.

El Moumni werd in Marokko geboren en was imam in de Annasr-moskee in Rotterdam-West. Hij werd in islamitische kringen geprezen om zijn kennis van de Koran en schreef ook een aantal boeken. Hij was vaak te gast in Nederlandse moskeeën en organisaties om lezingen te geven. Hij ging in 2006 met pensioen.

De IslamOmroep kondigt het overlijden van de imam aan op sociale media: "Voormalig imam Khalil el Moumni is overleden in Marokko aan corona. Tot Hem behoren wij en tot Hem keren wij terug!"

Rijnmondnieuws schrijft dat de imam in een interview in het televisieprogramma NOVA in 2001 homoseksualiteit schadelijk noemde voor de samenleving. Hij vergeleek het met een besmettelijke ziekte. Heel wat personen en organisaties deden aangifte tegen die uitspraken en justitie besloot hem te vervolgen voor discriminatie. Hij werd vrijgesproken omdat zijn uitspraken vatbaar waren voor interpretatie en onder de vrijheid van godsdienst vielen. De rechter in Den Haag wees op andere delen van het interview waarin de imam ook zei dat een moslim iedereen moet respecteren en niemand lastig mag vallen.

Khalil el Moumni stond er ook om bekend dat hij de moskeegangers vaak opriep om de moskee niet alleen te zien als een gebedshuis, maar ook als een plek om maatschappelijke activiteiten te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team