Zoeken

Einde Maghreb-Europa gaspijpleiding meevaller voor Israël

11 september 2021 - 15:00 - Economie

©

Algerije heeft besloten om de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME), waardoor Spanje van aardgas wordt voorzien, niet meer te verlengen. Marokko verklaarde eerder dat het GME-dossier niet zou worden geblokkeerd. De niet-verlenging van het contract dat op 31 oktober afloopt zou Israël ten goede kunnen komen.

Op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor zijn gasvoorraden, zou Israël voordeel kunnen halen uit de stopzetting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding die door Marokko loopt, schrijft de Middle East Monitor. Tel Aviv zou een aanbod kunnen doen voor het leveren van aardgas om aan de Marokkaanse marktbehoefte te voldoen, ter vervanging van het Algerijns gas. Israëlisch gas is ook een optie voor de bevoorrading van Madrid en de omliggende markten.

Lees ook: Algerije sluit definitief Maghreb-Europa gaspijpleiding

Het einde van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding vindt plaats in een context die wordt gekenmerkt door de beslissing van Algiers om zijn diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken. Vóór dit Algerijnse besluit had Marokko aangekondigd dat het GME-dossier niet zou worden geblokkeerd. "Dit is onze intentie, zoals wij die mondeling en schriftelijk, in het openbaar en in besloten gesprekken, steeds met dezelfde duidelijkheid en dezelfde consistentie tot uitdrukking hebben gebracht," verklaarde Amina Benkhadra, directeur-generaal van het overheidsbedrijf voor olie en steenkool (ONHYM).

Lees ook: Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

Algerije vreesde van zijn kant dat de overeenkomst niet zou worden verlengd door Rabat en nam daarom op voorhand bepaalde maatregelen. In juli hebben de voorzitter van de Algerijnse energiemaatschappij Sonatrach, Tewfik Hakkar, en de voorzitter van de Spaanse maatschappij Naturgy, een overeenkomst ondertekend voor de uitbreiding van Medgaz, de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje. Woensdag kondigde het Algerijnse bedrijf Sonatrach aan dat het de jaarlijkse transportcapaciteit van Medgaz had verhoogd van 8 tot 10,5 miljard kubieke meter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team