Zoeken

Algerije beëindigt contract Maghreb-Europa-gaspijpleiding Marokko

27 augustus 2021 - 18:12 - Economie

©

Algerije, dat de betrekkingen met Marokko heeft verbroken, heeft ervoor gekozen om ook de Maghreb-Europa-gaspijpleiding stop te zetten. Tijdens een ontmoeting met de Spaanse ambassadeur, Fernando Moran, op het hoofdkantoor van zijn ministeriële dienst, heeft de Algerijnse minister Mohamed Arkab van Energie en Mijnen, herhaald dat zijn land zich er "volledig toe engageert" om "alle aardgasleveringen voor Spanje via Medgaz te dekken".

Algerije, dat afgelopen dinsdag de verbreking van zijn diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk heeft aangekondigd, heeft nu ook besloten om af te zien van de Maghreb-Europa-Gaspijpleiding (GME), waarvan het contract op 31 oktober afloopt. Bijgevolg zal het contract voor deze pijpleiding niet worden verlengd.

Lees ook: Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

Tijdens de ontmoeting tussen Mohamed Arkab en Fernando Moran, heeft de Algerijnse minister van Energie "de recent opgestarte projecten belicht, zoals het project voor de capaciteitsuitbreiding van de Medgaz-gaspijpleiding die Algerije rechtstreeks met Spanje verbindt", aldus een verklaring van het ministerie. Arkab verzekerde zijn gastheer ook van het vermogen van Algerije om te voldoen aan de toenemende vraag naar gas van de Europese markten in het algemeen en van de Spaanse markt in het bijzonder. Hij bracht ook de nieuwe wet op de koolwaterstoffen ter sprake, en nodigde in dat verband Spaanse bedrijven uit om hun aanwezigheid in Algerije verder te versterken, om zo gebruik te kunnen maken van de voordelen die de nieuwe wetgeving biedt.

Lees ook: Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

Algerije heeft inmiddels bepaalde maatregelen genomen om het vervoer van de hoeveelheden gas van GME via de Medgaz-gaspijplijn te verzekeren. In juli formaliseerden, Tewfik Hakkar, de voorzitter van de Algerijnse nationale energiemaatschappij Sonatrach en de president van de Spaanse maatschappij Naturgy, de overeenkomst voor de ingebruikname van de capaciteitsuitbreiding van Medgaz, de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje. "Zelfs indien dit contract dat in oktober aanstaande afloopt niet wordt verlengd, dan nog zal Algerije in staat zijn Spanje te bevoorraden, maar ook om probleemloos aan een eventuele extra vraag van de Spaanse markt te voldoen", verzekerde Tewfik Hakkar destijds.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team