Zoeken

Einde Maghreb-Europa gaspijpleiding in zicht?

24 augustus 2021 - 15:00 - Economie

©

De heersende spanningen tussen Marokko en Algerije zouden kunnen leiden tot het einde van de concessie voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME), die het buurland met Spanje verbindt. Het koninkrijk heeft zijn standpunt over de vernieuwing reeds bekendgemaakt, maar Algiers laat op zich wachten. De beslissing zou nadelig kunnen zijn.

"De wil van Marokko om de gaspijplijn te behouden is bevestigd op een constante en heldere manier, op alle niveaus en gedurende meer dan drie jaar," zei Amina Benkhadra, Directeur-generaal van het overheidsbedrijf voor olie en steenkool (ONHYM) in een interview met MAP. Een verklaring die een einde maakte aan geruchten dat Marokko besloten zou hebben om de bevoorrading van Spanje aan het einde van het contract stop te zetten.

Lees ook: Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

Uit vrees voor een ongunstige beslissing van het koninkrijk heeft Algerije bepaalde regelingen getroffen om het vervoer van gas via Medgaz te verzekeren. Tewfik Hakkar, voorzitter van de Algerijnse energiemaatschappij Sonatrach en de voorzitter van de Spaanse maatschappij Naturgy, hebben in juli de overeenkomst gesloten om de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje in gebruik te nemen. "Zelfs in het geval het contract dat aanstaande oktober afloopt niet wordt verlengd, kan Algerije Spanje nog bevoorraden. Maar Medgaz is ook een manier om probleemloos aan een eventuele extra vraag van de Spaanse markt te voldoen," verzekerde Tewfik Hakkar.

Lees ook: Nieuwe onderhandelingen over Maghreb-Europa aardgaspijpleiding

Algerije heeft nog geen standpunt ingenomen over de verlenging van het GME-contract. "Gezien de resultaten van de bijeenkomst van de Hoge Veiligheidsraad (HCS) met betrekking tot Marokko, is het moeilijk in te denken dat er een verlenging komt van het contract voor deze pijpleiding," vertelde een Algerijnse oliedeskundige aan TSA. Bovendien wordt de filosofie achter GME overstemd door de diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden. "De gaspijpleiding Maghreb-Europa is door Algerije ontworpen als onderdeel van de opbouw van de grote Maghreb, zegt de Algerijnse deskundige. De leiding had rechtstreeks onder de Middellandse Zee kunnen lopen, maar Algerije gaf de voorkeur aan een doorvoer via Marokko, zodat ook het koninkrijk voordeel zou trekken uit het project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team