Zoeken

Oorlog Oekraïne: Algerije overweegt opnieuw via Marokko gas te leveren aan Europa

1 maart 2022 - 09:00 - Economie

©

Algerije zou de Maghreb-Europa Gaspijpleiding via Marokko, waarvan het contract op 31 oktober is verstreken, opnieuw in gebruik kunnen nemen om Europa gedurende de Oekraïense crisis van gas te voorzien. Toufik Hakkar, CEO van Sonatrach, heeft aangekondigd dat zijn bedrijf bereid is meer gas aan Europa te leveren, indien de Russische uitvoer daalt.

Sonatrach is "een betrouwbare leverancier van gas aan de Europese markt en is bereid zijn langetermijnpartners te steunen, in geval van moeilijke situaties", verklaarde Toufik Hakkar tegenover het dagblad Liberté. Europa is de "natuurlijke markt bij uitstek" voor Algerije, dat momenteel 11% van de gasinvoer van Europa voor zijn rekening neemt, benadrukt de CEO van de Algerijnse staatskoolwaterstofgigant.

Lees ook: Spanje mag Algerijns gas niet aan Marokko doorverkopen

Hakkar voegt eraan toe dat Sonatrach "over ongebruikte capaciteit op de Transmed-pijpleiding beschikt" die kan worden gebruikt om "de leveringen aan de Europese markt op te voeren". Deze pijpleiding heeft de capaciteit om tot 32 miljard kubieke meter per jaar te vervoeren, vier keer meer dan de Medgaz-pijpleiding die Spanje bevoorraadt.

Door zijn bereidheid te tonen om meer gas naar Europa uit te voeren, zou Algerije ook kunnen overwegen de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) door Marokko, die Algiers met Madrid verbindt, weer in gebruik te nemen, wanneer zijn partners hierom vragen of in het geval Algerije de spanningen met het koninkrijk wil verminderen, waarmee het sinds 24 augustus de banden heeft verbroken.

Lees ook: Algerije woedend om Spaans besluit om Marokko te helpen met gasinvoer

Algerije voorzag in het verleden Spanje, Portugal en Marokko via de GME van zo’n 13,5 miljard m³ gas per jaar. Het koninkrijk ontving slechts een deel van deze hoeveelheid, 800 miljoen tot een miljard m³ per jaar, naast de doorvoervergoedingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team