Zoeken

Gas: veelbelovende toekomstperspectieven voor Marokko

5 januari 2023 - 17:00 - Economie

©

Volgens het Britse bedrijf Sound Energy beschikt Marokko over aanzienlijke gasreserves die een energiezekerheid kunnen garanderen en de nationale economie ook aanzienlijke inkomsten kunnen opleveren.

De diverse gasreserves van Marokko zouden het koninkrijk in de voorhoede kunnen plaatsen voor het creëren van lokale welvaart en er zou zelfs een overschot zijn voor de uitvoer, zegt Sound Energy-baas Graham Lyon.

Lees ook: Israëlische bedrijf NewMed Energy zoekt gas in Marokko

Om dit te realiseren concretiseert Marokko twee projecten, zegt hij. Het eerste betreft de levering van vloeibaar aardgas aan de belangrijkste industriële markten. Er zal ongeveer 100 miljoen kubieke meter vloeibaar aardgas per jaar worden geleverd aan industriële markten. Het begin van de productie en de verkoop zijn gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

Lees ook: Marokko wordt volgende globale energiehub

Het tweede project houdt verband met de ontwikkeling van een gaspijpleiding voor de levering van gas aan de elektriciteitsmarkten. "Marokko is nog steeds afhankelijk van steenkool als bron van elektriciteit, maar dat weerhoudt het land niet om door te gaan met projecten voor de overgang naar schone, koolstofarme energiebronnen," voegt de Britse directeur eraan toe. Hij benadrukt dat "het Marokkaanse Tendrara-veld een fundamentele rol zal spelen in dit proces.

Bladna.nl