Zoeken

Tendrara-aardgas: Marokko’s energie-ambities krijgen vorm

7 mei 2023 - 17:00 - Economie

©

Het Britse bedrijf Sound Energy, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van het gasveld Tendrara in Marokko, heeft aangegeven dat de eerste inkomsten van dit project in 2024 verwacht worden. Het bedrijf werkt daarvoor nauw samen met het Marokkaanse Elektriciteits- en Waterleidingbedrijf (ONEE).

Beide partijen hebben een bindende overeenkomst gesloten voor de verkoop van natuurlijk gas uit de concessie van Tendrara, en dit voor een periode van tien jaar. De overeenkomst verplicht Sound Energy om gedurende deze periode jaarlijks tot 350 miljoen kubieke meter natuurlijk gas te vervoeren via de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME).

Lees ook: Sound Energy verliest rechtszaak tegen Marokkaanse belastingdienst

In april 2021 heeft Sound Energy ook een overeenkomst gesloten met de Marokkaanse groep Afriquia Gaz, een dochteronderneming van de holding Akwa, voor de levering van een minimum van 100 miljoen kubieke meter vloeibaar natuurlijk gas (GNL) per jaar gedurende tien jaar.

Lees ook: Marokko, toekomstige grote gasexporteur in Afrika?

Sound Energy heeft tevens aangekondigd dat het fiscale geschil dat het bedrijf had met de Marokkaanse autoriteiten is opgelost. De Marokkaanse dochteronderneming van het bedrijf, opgericht in 2015, werd onderworpen aan een fiscale correctie voor de periode 2016-2018. Er is een globaal akkoord bereikt om het geschil met de Marokkaanse fiscus definitief op te lossen. Dit akkoord moet echter nog worden goedgekeurd door de rechtbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team