Zoeken

Vox wil toegang tot Spaanse nationaliteit bemoeilijken voor Marokkanen

17 februari 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse partij Vox heeft twee wetsontwerpen inzake immigratie ingediend bij de plenaire zitting van het parlement. Het eerste voorstel moet de voorwaarden bemoeilijken voor het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit. De tweede tekst doelt erop de afgifte van visa aan Marokkanen op te schorten.

De Spaanse extreemrechtse partij wil met de eerste tekst de toekenning van het Spaanse staatsburgerschap beperken en Spanje een "meer objectieve en strikte" wetgeving geven die vergelijkbaar is met die van Frankrijk, Duitsland of Italië. Het volstaat momenteel om tien jaar in Spanje te verblijven om het staatsburgerschap te verkrijgen. Deze verblijfsperiode wordt verminderd met vijf jaar voor personen met een vluchtelingenstatus en tot twee jaar voor inwoners van Latijns-Amerika of uit landen die speciale banden hebben met Spanje.

Lees ook: Spaanse Vox-partij: "Marokko chanterend land" en "Hoe***zonen"

De door Vox voorgestelde hervorming verhoogt de periode van legaal en ononderbroken verblijf voor de toekenning van de Spaanse nationaliteit tot 15 jaar en handhaaft de verkorte periodes in andere gevallen. Daarnaast moeten aanvragers aantonen dat zij de Spaanse taal machtig zijn en een schriftelijk examen afleggen over constitutionele, historische en culturele kennis van Spanje. Ook moeten zij officieel afstand doen van hun vroegere staatsburgerschap. Vox wenst een einde te maken aan "frauduleuze praktijken" om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen. "Het uiteindelijke doel is de voorwaarden voor de toekenning van het burgerschap te verscherpen", aldus de partij.

Lees ook: Spanje: Vox voert campagne met nepnieuws over Marokkanen

Een tweede wetsvoorstel is ingediend door de partij van Santiago Abascal om "de toestroom van immigranten" in Spanje te stoppen. Meer bepaald vraagt Vox aan de regering om de "schorsing van de afgifte of verlening van inreisvisa voor Spanje aan alle ingezetenen van de herkomstlanden van migranten, zoals Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië, indien deze landen niet meewerken aan de terugkeer van hun ingezetenen". De extreemrechtse fractie beschuldigt de overheden van deze landen ervan niet te voldoen aan "hun plichten en verantwoordelijkheden" bij het in de hand houden van de migratiestromen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team