Zoeken

Franse Marokkaan bij meest gezochte criminelen in Europa

3 oktober 2022 - 20:00 - Wereld

©

Farid Toloun, een Franse Marokkaan uit Lyon, is veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf wegens vrijwillige doodslag. Hij is ook betrokken bij verschillende zaken van geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en wordt actief gezocht door Frankrijk. Hij is één van de meest gezochte criminelen in Europa.

Farid Toloun wordt beschuldigd van het schieten op twee mannen die op 12 juni 2005 rond 2.40 uur net in een Renault Laguna waren gestapt, na een feest in een casino in Lyon. Een van hen stierf ter plekke en de ander is verlamd voor het leven. Toloun vluchtte naar Marokko voordat zijn proces in 2010 van start ging en werd bij verstek veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf door het Hof van Assisen van de Rhône. Sindsdien is hij onvindbaar, meldt Le Progrès.

Lees ook: Marokkaanse winkelier verdacht van witwassen 70 miljoen euro in Frankrijk

Op de website van Europol werd er vrijdag een opsporingsbericht op zijn naam geplaatst. Farid Toloun, die als "gevaarlijk" wordt omschreven, wordt gezien als één van de leiders van een netwerk van "vastberaden en gewelddadige" overvallers, dat in de jaren negentig zeer actief was in de regio Lyon. De inwoner van Vaulx-en-Velin zou voor zijn vlucht herhaaldelijk het vuur hebben geopend op politieagenten, zowel in Frankrijk als in het buitenland, aldus het bericht.

Lees ook: Europol rolt grote drugsorganisatie op die cannabis uit Marokko smokkelde

"Hij heeft niet geaarzeld te schieten op ordehandhavers tijdens vuurgevechten met de politie, met name in september 1996. Hij was ook betrokken bij een schietpartij, met gijzeling, in Duitsland," zegt Guillaume Lacassin, commissaris en hoofd van de Franse Nationale Opsporingsbrigade (BNRF).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team