Zoeken

Mocro Maffia blijft terreur zaaien in Nederland

24 juli 2023 - 19:29 - Wereld

©

De Mocro Maffia, de Marokkaanse maffia actief in Nederland, blijft een van de gevaarlijkste criminele netwerken in het land. De organisatie bedreigde zelfs de Nederlandse premier en prinses Amalia.

Nederlandse autoriteiten leven in angst vanwege de Mocro Maffia, criminele organisatie gespecialiseerd in drugshandel en georganiseerde misdaad. "Het is niet slechts één criminele organisatie. In feite is het een soort associatie van huurmoordenaars en drugshandelaars. Het is één criminele groep, maar het omvat meerdere groepen," legt journalist Sara Romero uit, verantwoordelijk voor de internationale pagina van Antena 3 Noticias.

Lees ook: Mocro Maffia bedreigt Europa en Noord-Afrika

De Mocro Maffia is actief in meerdere landen. Naast Nederland, is de organisatie aanwezig in België en vestigt zich geleidelijk in Spanje. De leden werken aan het uitbreiden van hun activiteiten in Europa om de controle over de drugshandel te nemen. "80% van de cocaïne die Europa binnenkomt, passeert via de haven van Antwerpen en Rotterdam en zij hebben daar de controle over," benadrukt Sara Romero. Ze wijst erop dat bijna 47 ton cocaïne werd onderschept in de haven van Rotterdam en 110 ton in de naburige haven van Antwerpen in België in de loop van 2022.

Buiten de zoektocht naar monopolie in de Europese drugshandel, wordt de Mocro Maffia gerund dankzij geweld. "Ze intimideren en zaaien terreur onder hun potentiële slachtoffers," legt Sara Romero uit, eraan toevoegend dat de Nederlandse premier Mark Rutte een week geleden zijn terugtrekking uit de actieve politiek aankondigde om zijn veiligheid te waarborgen tegen de terreur gezaaid door de Mocro Maffia na de moord op journalist Peter R. de Vries en de doodsbedreigingen aan het adres van prinses Amalia.

Lees ook: Italië wil België en Nederland helpen bij bestrijding Mocro-maffia

"Twee jaar geleden, op 6 juli 2021, werd een zeer prestigieuze journalist van het land vermoord in Amsterdam. Hij werd neergeschoten omdat hij onderzoek deed naar de Mocro Maffia," schrijft de journaliste. Ze herinnert er ook aan dat prinses Amalia, in haar eerste universiteitsjaar, "haar studies moest opgeven en zich terugtrok in het paleis voor haar veiligheid, omdat ze bedreigd werd". De Mocro Maffia probeert zich ook in Spanje te vestigen. Enkele maanden geleden arresteerde de Guardia Civil vijf leden van de organisatie, beschuldigd van de moord op een Nederlander in Chiclana de la Frontera (Cadiz).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team