Zoeken

Guardia civil beschuldigt Marokkaanse marine van samenwerking met drugscriminelen

20 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

De Spaanse Guardia Civil beschuldigt patrouilleurs van de Marokkaanse marine van samenwerking met drugscriminelen in de Straat van Gibraltar. De schepen zouden gebruikt worden om hasj naar Spanje te smokkelen.

Beelden verkregen door de Guardia Civil, ingezien door El Español, tonen een Marokkaanse patrouilleboot volgeladen met pakken hasj. De drug zou bestemd zijn geweest voor drugscriminelen die het vervolgens met semi-rigide boten naar Spanje zouden brengen. De foto’s komen uit een onderzoek uit 2020 van het drugsbestrijdingscoördinatieorgaan OCON-Sud en het speciale commandogroep van de Guardia Civil voor drugsbestrijding in de Straat van Gibraltar, dat in 2022 werd opgeheven.

Lees ook: Marokkaanse marine schiet drugssmokkelaar dood op volle zee

De beelden werden gevonden op de telefoon van een gearresteerde drugscrimineel. De informatie bewees dat de Marokkaanse patrouilleboot "als moederschip diende voor de Spaanse drugsboten en plezierboten" die gebruikt werden voor de drugshandel, aldus het onderzoeksrapport. Deze samenwerking tussen Marokkaanse patrouilleurs en drugscriminelen "was nog nooit bewezen. Het is een unieke ontdekking," aldus de Guardia civil.

Lees ook: Families van door Marokkaanse marine gedode Spaanse jongeren eisen gerechtigheid

De drugscrimineel van wie de telefoon afkomstig is, bevestigde tijdens een verhoor dat het inderdaad om een schip van de Marokkaanse marine ging en dat de bemanningsleden "hun dekmantel waren." Marokko wisselt regelmatig van personeel in kustgebieden om complicatie met drugscriminelen te voorkomen. Het fenomeen blijft echter aanwezig. "Deze handel is zeer lucratief en het is gemakkelijk om het personeel in de regio om te kopen," aldus ingewijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team