Zoeken

Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren

8 februari 2023 - 10:00 - Wereld

©

De gronden waarop Nederland en Marokko criminelen aan elkaar uitleveren zullen worden verruimd. De twee landen bundelen namelijk hun krachten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Marokko en Nederland willen gewelddadige criminele netwerken aanpakken die via internationale constructies geld witwassen. "We zien criminele netwerken met internationale drugshandel grof geld verdienen, waarmee ze door ondergronds bankieren en witwasconstructies proberen onze legale economie te infiltreren en corrumperen. Ondertussen hebben we te maken met drugsgerelateerd geweld in onze straten en worden onze jongeren geronseld in de criminaliteit", aldus Nederlands minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

De gronden voor uitlevering worden bepaald tijdens de geplande onderhandelingen voor het bilaterale verdrag. Daarin zullen ook afspraken worden gemaakt over procedures. De uitleveringsverzoeken worden wel afzonderlijk beoordeeld op basis van wettelijke en verdragsrechtelijke kaders.

Lees ook: Marokko en Nederland intensiveren politiesamenwerking

In juni vorig jaar maakte de minister bekend dat ze werkte aan een internationaal offensief om Nederland te versterken in de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. De samenwerking met Marokko is een onderdeel van deze internationale toekomstagenda.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team