Zoeken

Europa heeft "razernij van Marokko gekalmeerd"

20 september 2021 - 17:40 - Wereld

©

Margaritis Schinas, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei dat de migratiecrisis in Sebta een "aanval was van Marokko op de buitengrens van de Europese Unie". Een "georganiseerde, op voorhand beraamde en hybride aanval", waarvan de gevolgen verder reiken dan het bilaterale kader van de betrekkingen met Spanje. Europa moest hier wel een krachtig op reageren.

"Ik denk dat ik de eerste was om duidelijk te maken dat dit een aanval was op de buitengrens van de EU," zei Schinas deze week op een persconferentie met Spaanse journalisten in Straatsburg. Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft "de krachtige reactie van de EU geholpen om de razernij van Marokko te kalmeren" en de migratiecrisis in Sebta snel tot een einde te brengen, meldt ABC.

Lees ook: Europa wil Marokko sancties opleggen voor migratiecrisis

Maar het was geen gemakkelijke periode voor Brussel, aldus Schinas. "Het waren zeer moeilijke dagen, het gebeurde ook zeer plotseling. Er waren geen eerdere signalen of bewegingen, waaruit blijkt dat het volledig was opgezet als een frontale aanval," verklaart hij, zonder commentaar te geven op de vraag naar waarom Rabat honderden migranten naar Sebta doorliet. Dat is voor Brussel altijd een bijzaak geweest, omdat er geen rechtvaardiging is voor een aanval van deze omvang, zegt hij. "Wat we hebben gezien is een aanval op de buitengrens van de EU. Een georganiseerde, vooropgezette, hybride aanval," voegde Schinas eraan toe.

Lees ook: Spaanse Europarlementariër wil dat Europa druk uitoefent op Marokko

"Marokko moet, net als al onze buren, beseffen dat niemand Europa kan chanteren, dat migratie deel uitmaakt van diplomatieke betrekkingen. Rabat is zelfs één van de belangrijkste begunstigden van Europese steun," benadrukte Schinas ook. Begin juni stelde het Europees Parlement Marokko verantwoordelijk voor de crisis in Sebta en veroordeelde het Rabat, omdat het migranten en vooral minderjarigen, "voor politieke doeleinden" heeft gebruikt. De resolutie werd aangenomen met een grote meerderheid van 397 stemmen voor, 85 tegen en 196 onthoudingen. "De politieke boodschap was duidelijk. Marokko had alles te winnen bij de samenwerking met Europa in plaats van tegen Europa," voegde Schinas eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team