Zoeken

"Aanval op Ceuta betekent aanval op Spanje en Europa"

4 juni 2022 - 21:00 - Wereld

©

Een opheffing van de vrijstelling van een Schengenvisa voor Marokkanen uit Tetouan of de toetreding van Ceuta tot de douane-unie zou het Europees Parlement niet erg vinden, meent de socialistische Europarlementariër Lopez Aguilar.

"Ceuta en Melilla maken integraal deel uit van het Spaanse grondgebied en staan onder de soevereiniteit van Spanje. Daarom zijn ze de enige buitengrens van de Europese Unie met Afrika," zei de socialistische Europarlementariër Juan Fernando Lopez Aguilar in een interview met Ceuta TV. Hij veroordeelde de hybride strategie van Marokko in Ceuta in mei 2021, toen duizenden migranten de autonome stad binnenkwamen.

Lees ook: Sebta en Melilla: einde smokkel leidt tot hogere douane-inkomsten

Het zich afsluiten voor dialoog en samenwerking is volgens hem "geen goede optie" om terug te keren naar de normaliteit in de autonome steden en op de Canarische Eilanden. Het parlementslid wees erop dat president Sanchez verzekerd had dat de regering de territoriale integriteit van de twee steden waarborgt. Maar hij zei niet of deze nieuwe stap in de betrekkingen tussen Spanje en Marokko betekende dat het koninkrijk zijn annexatie-aspiraties ten aanzien van Ceuta en Melilla opgegeven heeft.

Lopez Aguilar zei dat "een aanval op de territoriale integriteit van deze autonome steden een aanval is op de territoriale integriteit van het hele Spaanse grondgebied en daarmee ook op de integriteit van Europa. De betrekkingen tussen de twee landen moeten gebaseerd zijn op wederzijds respect, wat betekent dat Marokko geen aanspraken of misverstanden kan maken over Ceuta en Melilla," benadrukte hij.

Lees ook: Sebta en Melilla: onvrede over gebruik gezichtsherkenning

Zo is de Europarlementariër er ook van overtuigd dat het Europees Parlement de voorstellen van het woensdag door Europarlementariër Canas gepresenteerde rapport "Meer Spanje, meer Europa", niet zal verwerpen. Maar hij is bang dat het veranderen van de status van Ceuta en Melilla en andere ultraperifere gebieden "onwaarschijnlijk" zal zijn, omdat daarvoor een wijziging van de verdragen nodig is en een ratificatie door elk nationaal parlement.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team