Zoeken

Marokko in Europese Commissie: Sebta en Melilla zijn "Marokkaanse steden"

30 mei 2023 - 20:00 - Wereld

©

Marokko heeft in een officiële nota aan de Europese Commissie verklaard dat Sebta en Melilla "Marokkaanse steden zijn".

In het document, dat op 17 mei naar de Europese instelling is gestuurd, hekelt de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken de "vijandige verklaringen" tegen Marokko en de "Marokkaanse steden Sebta en Melilla", vanwege Eurocommissaris Margaritis Schinas voor Asiel en Migratie, die herhaaldelijk heeft betoogd dat Sebta en Melilla Spaanse en Europese grenzen zijn.

Lees ook: "Marokko blijft Melilla verstikken met een hybride strategie"

De verklaring is een schending van de verbintenis die Marokko en Spanje op 2 februari in Rabat zijn aangegaan om "alles te vermijden wat de andere partij vernedert, met name kwesties die hun respectieve soevereiniteit raken", verwijzend naar de Sahara en de twee autonome steden, meldt El Pais. Volgens de Spaanse media heeft de Europese Unie kritiek op Marokko, een belangrijke begunstigde van Europese hulp, waarvan zij "respect en subtiliteit verwacht".

Lees ook: Ceuta al ruim 400 jaar Spaans volgens Observatorium

Op de recente Europese veiligheids- en defensietop in Brussel sprak Schinas over de "hybride strategie" van Marokko, die immigratie als "wapen" gebruikt, verwijzend naar de migratiecrisis van mei 2021, toen 10.000 migranten, waarvan de meesten minderjarig, Sebta binnenkwamen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team