Zoeken

Marokko sluit ambassade in Algerije

27 augustus 2021 - 19:30 - Marokko

©

Marokko heeft besloten zijn ambassade in Algiers te sluiten op vrijdag 27 augustus. Deze beschikking volgt op het besluit van Algerije om de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk te verbreken.

Vanaf vrijdag 27 augustus zal de Marokkaanse ambassade "sluiten en zullen de ambassadeur en al het personeel worden gerepatrieerd naar Rabat," vertelt een Marokkaanse officiële bron aan AFP. Dinsdag kondigde Ramtane Lamamra, hoofd van de Algerijnse diplomatie, aan dat Algerije had besloten de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken.

Lees ook: Arabische Liga roept Marokko en Algerije op tot terughoudendheid

Algiers verwijt Rabat met name de steun van de permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, aan het "dappere Kabylische volk", de uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, evenals oudere incidenten zoals de schending van de Algerijnse vlag bij het consulaat in Casablanca in 2013. Rabat van zijn kant verklaarde "nota te hebben genomen" van dit "unilaterale besluit".

Lees ook: Algerije verbreekt diplomatieke banden met Marokko

Het Algerijnse besluit lokte heel wat internationale reacties uit. Frankrijk riep de twee landen op tot een dialoog. De Arabische Liga riep op tot terughoudendheid. Saudi-Arabië zei erop te vertrouwen dat de betrekkingen tussen de twee landen zo spoedig mogelijk zullen worden hersteld. De Amerikaanse regering heeft nota genomen van het Algerijnse besluit, maar is ervan overtuigd dat "betere betrekkingen ervoor zouden zorgen dat de twee landen regionale en bilaterale vraagstukken zoals terrorisme, illegale immigratie, drugshandel en handelsbetrekkingen, veel beter aan zouden kunnen pakken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team