Zoeken

Algerije weigert Arabische bemiddeling in conflict met Marokko

13 september 2021 - 11:20 - Wereld

©

Algerije wil geen Arabische bemiddeling voor het diplomatiek conflict met Marokko. Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, stelt dat het besluit van Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken, "soeverein, definitief en onomkeerbaar" is.

"De verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko zal niet op de agenda van de ministeriële vergadering staan. Het besluit om de diplomatieke betrekkingen te verbreken zal niet worden besproken of het onderwerp zijn van een beraadslaging. Het is een soevereine, definitieve en onomkeerbare beslissing", verklaarde de bewindsman in aanloop van een vergadering van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Saoedi-Arabië, bemiddelaar in crisis Marokko-Algerije?

De verklaringen van Lamamra bevestigen dat Algerije een Arabische bemiddeling weigert. Saoedi-Arabië behoort tot de landen die een poging hebben gedaan om tussen Algiers en Rabat te bemiddelen om de diplomatieke spanningen te verlichten. Fayçal Ben Farhane, Saoedische minister van Buitenlandse zaken, had een dag na de aankondiging van Algerije om de betrekkingen met Marokko te verbreken, laten weten dat hij zijn Marokkaanse en Algerijnse ambtgenoten telefonisch had gesproken.

Lees ook: Mauritanië bemiddelt in crisis tussen Marokko en Algerije

Mauritanië had eveneens een poging gedaan om de spanningen tussen de twee buurlanden te verlichten. "We werken op kalme wijze zoals de diplomatie het eist", verklaarde de Mauritaanse minister van Buitenlandse zaken, Ismail Ould Cheikh Ahmed, eind augustus.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team