Zoeken

Algerije wil diplomatieke banden met Marokko verbreken

21 augustus 2021 - 10:40 - Marokko

©

Er doen geruchten de ronde over een naderende breuk in de as Rabat-Algerije. De Algerijnse autoriteiten zouden hebben besloten om "in de komende uren" hun diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken. De laatste maanden zijn de betrekkingen tussen de twee landen behoorlijk afgekoeld.

President Abdelmajid Tebboune heeft woensdag tijdens de "buitengewone vergadering van de Hoge Veiligheidsraad" aangekondigd dat hij overgaat tot "een herziening van de betrekkingen met Marokko". De betrekkingen tussen de twee landen zijn verder verslechterd. Het Algerijnse voorzitterschap heeft Marokko en Israël zelfs openlijk beschuldigd van steun aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAC) en aan de Islamitische beweging Rachad.

Lees ook: Algerije hekelt "gevaarlijk avonturisme" van Marokko

Algiers heeft naar aanleiding daarvan ook zijn ambassadeur in Rabat teruggeroepen. De regering zegt geschokt te zijn door de verklaringen van Omar Hilale, ambassadeur van Marokko bij de VN, volgens wie "het dappere Kabylische volk meer dan elke andere bevolkingsgroep, het recht verdient op zelfbeschikking".

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune negeert uitgestoken hand van Koning Mohammed VI

Naast de herziening van de diplomatieke betrekkingen wil Algiers de beveiliging versterken van de westelijke grenzen van Algerije, die sinds 1994 gesloten zijn. Volgens verschillende waarnemers kunnen de geïsoleerde incidenten van de afgelopen maanden enkel leiden tot een verslechtering van de betrekkingen tussen de twee landen, of zelfs tot het verbreken ervan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team