Zoeken

Spanningen Marokko-Algerije: reactie van Saâdeddine El Othmani

26 augustus 2021 - 19:40 - Marokko

©

De Marokkaanse premier, Saaddedine El Othmani, zegt dat hij het besluit van Algerije om de betrekkingen met Marokko te verbreken "ten zeerste betreurt". Hij is echter optimistisch over een toekomstige normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.

Marokko "prioriteert de belangen van de Maghreb-bevolking in het algemeen en van Marokkanen en Algerijnen in het bijzonder", zei El Othmani aan Maghrebvoices, een mediakanaal van de Amerikaanse regering.

El Othmani is optimistisch ten aanzien van de huidige situatie. "Een terugkeer naar normale betrekkingen tussen de twee buurlanden, Marokko en Algerije, is vanzelfsprekend," zei hij, eraan toevoegend dat Marokko "blijft vasthouden aan de hoop op een verenigde Maghreb.

Het valt nog te bezien of de tijd de regeringsleider gelijk zal geven. Saadeddine El Othmani had hetzelfde optimisme aan de dag gelegd, nadat de voormalige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika uit de macht was verdreven. "Wij hopen met het nieuwe leiderschap in Algerije te kunnen samenwerken en dat er een einde komt aan de vijandigheid tegenover Marokko [...] De vroegere leiders waren zeer vijandig tegenover Marokko. [...] de betrekkingen zullen vast niet slechter zijn dan voor de val van de macht van president Abdelaziz Bouteflika," was zijn overtuiging destijds. Maar dat optimisme werd de bodem ingeslagen door de huidige president, Abdelmadjid Tebboune.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team