Zoeken

Eid ul-Adha: hoeveel kost een geïmporteerd schaap?

30 mei 2023 - 18:00 - Marokko

©

Voor een geïmporteerd schaap van 50 kilogram moeten Marokkaanse huishoudens ongeveer 3000 dirham betalen. Importeurs in het koninkrijk stellen dat de berichten over schapen die voor slechts 700 dirham zouden worden verkocht vals zijn.

De Marokkaanse brancheorganisatie van de veeteeltsector (FMAFE), zegt de valse informaties over de verkoop van schapen die bestemd zijn voor Eid ul-Adha met "grote bezorgdheid" te volgen, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Deze valse berichten zouden kunnen leiden tot spanningen tussen importeurs en het publiek.

Lees ook: Marokko importeert schapen uit Roemenië

In werkelijkheid bedraagt de prijs van uit Europa ingevoerde schapen 57 dirham per kilo, en dus 2850 dirham voor een schaap van 50 kilo, en niet de geruchtmakende 700 dirham, aldus de federatie, die benadrukt dat importeurs samen met de regering werken om te garanderen dat er voldoende schapen beschikbaar zijn voor Eid ul-Adha. De federatie wijst er ook op dat de importeurs moeite hebben om schapen te vinden, omdat die in veel Europese landen schaars zijn geworden door de grote vraag uit Arabische landen.

De regering heeft ook maatregelen genomen om een stijging van de prijs van schapen te voorkomen, zodat het toegankelijk blijft voor huishoudens. Zo wordt de invoer van schapen vrijgesteld van douanerechten en btw, wordt een forfaitaire subsidie van 50 dollar per ingevoerd schaap ingevoerd en wordt de drempel om deze subsidie te ontvangen verlaagd van 15.000 naar 400 dieren.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: minder vee, hogere prijzen

De federatie dringt ook aan op controle van het distributiecircuit voor schapen om de activiteiten van tussenpersonen te voorkomen, die alle inspanningen van de regering om schapen tegen betaalbare prijzen op de markt te brengen zouden kunnen ondermijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team