Zoeken

Prijs schaap: zullen Marokkanen Eid ul-Adha vieren?

11 juni 2023 - 22:00 - Marokko

©

In Marokko dreigt de duizelingwekkende stijging van de prijs van schapen de viering van Eid ul-Adha voor een aantal gezinnen in gevaar te brengen. De prijs van de dieren is met 20% tot 40% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Premier Aziz Akhannouh verklaarde op 9 mei voor het parlement dat Eid ul-Adha niet geannuleerd zal worden en dat de regering er alles aan deed om de prijzen te reguleren, zodat er voldoende schapen beschikbaar zouden zijn. Toch is het voor veel Marokkanen nog maar de vraag of ze wel in staat zullen zijn om de traditie in stand te houden in een jaar dat ook gekenmerkt wordt door een ongekende inflatie van ongeveer 10%.

Lees ook: Marokko importeert opnieuw buitenlands vee voor Eid ul-Adha

Volgens voorspellingen van het ministerie van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen zal de prijs van schapenvlees met 15-25% stijgen ten opzichte van vorig jaar. Maar de stijging lijkt op te lopen tot 40%, als gevolg van de droogte die het koninkrijk hard heeft getroffen - volgens veehouders de ergste in 40 jaar - en de inflatie van de prijzen van schaapvoer, als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict. Het is een moeilijke situatie voor Marokkaanse huishoudens met een laag inkomen, waarvan de koopkracht aanzienlijk is gekrompen.

De regering van haar kant handhaaft de viering van Eid ul-Adha. Om de stijgende prijzen onder controle te houden, werd besloten een miljoen schapen uit Spanje, Italië en Roemenië te importeren, zodat het totaal op 6,5 miljoen gebracht wordt, terwijl de vraag op 5,5 miljoen wordt geschat. Voorlopig is dit aantal echter nog niet bereikt. Een digitale campagne met de hashtag #annulering van Eid ul-Adha werd door internetgebruikers gelanceerd als reactie op de hoge prijzen van schapen en geiten.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: 500 tot 1000 dirham meer per schaap

Een aantal Marokkanen overweegt om af te zien van de viering van Eid eind juni. Anderen willen wel doorgaan met het ritueel, maar zullen een hoge prijs moeten betalen, want naast de stijging van de prijs van schapenvlees is ook de prijs van voedingsmiddelen met 16,8% gestegen, volgens statistiekenbureau HCP. Aan het begin van het zomerseizoen zullen Marokkanen moeten kiezen tussen het vieren van Eid ul-Adha of op vakantie gaan. Voor sommigen is de keuze al gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team